První zmínka o vaření piva ve Frýdlantu pochází z doby před rokem 1381, kdy se o něm zmiňuje urbář Frýdlantského panství. Budova pivovaru jmenovitě pak na svém dnešním místě stála již určitě v první polovině 16. století. Původní dřevěný objekt byl v době Albrechta z Valdštejna přestavěn v kameni a později dále rozšiřován. Konec 19. století přinesl kompletní přestavbu a přechod na moderní provoz se všemi v té době známými vymoženostmi.
Poslední větší rekonstrukce a rozšíření se pivovar dočkal v roce 1929, ale již za dvacet let byl jeho provoz zastaven a objekty nevhodně využívány. Část chátrajících a opuštěných objektů zakoupil roku 2010 místní podnikatel a nadšenec Marek Vávra s cílem zrekonstruovat Zámecký pivovar zpět do jeho podoby z konce 19. století a hlavně do něj přinést nový život - i v podobě obnovení vaření piva (o pivovaru jsem na blogu již jednou psal).
Barokní podoba pivovaru z roku 1817 na jeho nejstarší známé fotografii (historické fotografie a plány poskytl majitel pivovaru Marek Vávra). |
Poslední větší rekonstrukce a rozšíření se pivovar dočkal v roce 1929, ale již za dvacet let byl jeho provoz zastaven a objekty nevhodně využívány. Část chátrajících a opuštěných objektů zakoupil roku 2010 místní podnikatel a nadšenec Marek Vávra s cílem zrekonstruovat Zámecký pivovar zpět do jeho podoby z konce 19. století a hlavně do něj přinést nový život - i v podobě obnovení vaření piva (o pivovaru jsem na blogu již jednou psal).
Plán pivovaru a sladovny z přestavby roku 1817. Vlevo uprostřed je topeniště
řemeslné varny. Uprostřed dole je nízký stojatý hvozd a v jeho sousedství na obou stranách humna s náduvníky. |
Pivo se ve Frýdlantu zřejmě vařilo původně přímo v areálu místního hradu, zmiňuje se o něm po roce 1381 urbář zdejšího panství. Samostatný provoz v údolí pod zámkem u řeky Smědé, v podstatě na stejném místě jako dnes, byl založen někdy v polovině 16. století za Redernů, či dokonce již za jejich předchůdců Biberštejnů. Tehdejší dřevěný pivovar byl velice brzy modernizován a zejména v kameni přestavěn Albrechtem z Valdštejna v roce 1629.
Plány jen částečně provedené průmyslové přestavby z roku 1890 (např. dominantní komín s kotelnou byl realizován). |
Rozšířen byl významně i provoz, který se však i nadále odehrával v archaické podobě, což nezměnila ani přestavba v roce 1817. Proběhla ale řada dílčích modernizací, včetně nahrazení původního ležatého valachu na sušení sladu na nízký stojatý hvozd - v podstatě předchůdce moderních dvoulískových stojatých hvozdů.
Naopak kompletně realizovaná přestavba sladovny s vysokým stojatým dvoulískovým hvozdem z roku 1898. |
Konec 19. století přinesl i konec archaického provozu, nahrazeného ve dvou přestavbách moderním strojním provozem s parním pohonem a dalšími vymoženostmi. Na původním půdoryse byla vystavěna nová silueta budov s vysokým komínem kotelny, stojatým hvozdem, chladícími štoky ad. Z plánů není zatím jasné, které prvky vznikly roku 1890 a které až 1898, více objasní až důkladný průzkum archivních pramenů.
Unikátní fotografie varny těsně před uzavřením provozu, kterou pořídil poslední sládek Frýdlantského pivovaru. |
Pivovar byl naposledy modernizován roku 1929 rozšířením studeného hospodářství, vybudováním strojního chlazení apod. Změny po roce 1945, kdy byl areál vyvlastněn rodu Clam-Gallasů do rukou státu, ale byly pro provoz tragické. Ten byl již roku 1947 jako nerentabilní zastaven a o dva roky později uzavřen. Pivovar pak získal nové degradující využití - jako sklad sýrů a později ovoce a zeleniny.
Chátrající a později i opuštěné objekty se rozhodl v roce 2010 zakoupit liberecký podnikatel Marek Vávra, kterého zaujala jak dlouhá historie pivovaru, tak působivý pohled na panoráma frýdlantského zámku s pivovarem v údolí. Dal si za cíl nelehký úkol - zrekonstruovat a zabezpečit základní část původního areálu, vybudovat v něm školící a konferenční středisko a samozřejmě obnovit vaření piva. Na rekonstrukci školícího střediska si podal žádost dotačního programu Evropské unie a žádost byla úspěšná. Před Markem Vávrou tak stála dlouhá cesta k sehnání potřebných financí nutných k proinvestování a dlouhá rekonstrukce.
Podzimní sladovnický hvozd. Tato část areálu má být rekonstruována až v druhé etapě. |
V případě Frýdlantského pivovaru se však nejedná o žádnou rekonstrukci šitou horkou jehlou, ale o projektově propracovaný celek, ve kterém se odráží nadšení majitele pro spojení historie a současnosti. V areálu pivovaru tak probíhá či proběhl stavebně historický průzkum Ing. Jana Anderleho, archeologické práce pod vedením Petra Bretovanského a rešerše archivních pramenů Mgr. Elišky Nové. Celá rekonstrukce je pravidelně konzultovaná s pracovníky Národního památkového ústavu v Liberci. Během ní nebyla nouze o řadu překvapení, ale přes všechny komplikace je z postupujících prací neustále cítit podobného ducha nadšení a zodpovědnosti jako na začátku.
Majitel pivovaru Marek Vávra (vlevo) s Ing. Janem Anderlem během průzkumu stavební historie pivovaru. |
Opravena je střecha, komín a aktuálně probíhá rekonstrukce fasád, kterým má být vrácena původní rytmika oken a barevnost a renovují se interiéry. V místnosti někdejší lednice u spilky má být, vedle školícího střediska, vybudován pivovárek s objemem vyrážené mladiny 10 hl. Jeho částečně osazená technologie se již nachází na svém místě, s vařením se počítá do konce roku 2013 (majitel si zatím nechává již nyní pivo vařit smluvně v jiném pivovaru).
Nová pivovarská technlogie čekající na definitivní osazení - vlevo kvasné tanky, vpravo tanky ležácké. Technologii dodala firma Czech Brewmasters. |
Plány Marka Vávry jsou velké, po rozjetí provozu v pivovaru ve školícím centru (a samozřejmě i samotného centra), kde by mj. měly probíhat i rekvalifikační kurzy v oboru pivovarnictví, je v plánu rekonstrukce zbylé části areálu, spojená s osazením technologie nového velkého pivovaru, který by se svým výstavem vyrovnal menším průmyslovým pivovarům. V plánu je i menší restaurace na někdejším sladovnickém humnu a další.
Obnovený Zámecký pivovar ve Frýdlantě se může stát významným oživujícím prvkem jinak poměrně zapomenutého městečka, které nabízí k návštěvě pouze známý zámek, bez nutné přidané hodnoty, která by podpořila jeho turistickou přitažlivost i vytvořila místo pro setkávání a kulturní vyžití. Enthusiasmus majitele a jeho přístup v obnově průmyslového dědictví je vzorným příkladem hodným následování i pro další majitele průmyslových objektů či zájemce o jejich zakoupení s cílem v nich obnovit život a nezbývá, než držet palce, aby se vytyčené cíle podařilo splnit.
Článek původně psán pro server PROPAMÁTKY, který se zabývá obnovou a financováním památek.
Detail ze stavebního průzkumu: "New Scotland. 1870". Ponese údaj první várky v obnoveném pivovaře text "Frýdlant. 2013"? |
Článek původně psán pro server PROPAMÁTKY, který se zabývá obnovou a financováním památek.
Žádné komentáře:
Okomentovat