17. ledna 2012

NOVÉ PIVOVARY V ROCE 2012

Rok 2011 byl na vznikající pivovary opravdu bohatý a navázal tak na vzrůstající trend posledních let. Dle současných zpráv to vypadá, že by se nic nemělo změnit ani v roce následujícím. Informace o vznikajících či nově připravovaných pivovarech přicházejí z celé země v podstatě týden co týden. Někdy se jedná o dlouho připravované a avizované projekty, jindy se zčistajasna zjeví na pivovarském nebi nový provoz k překvapení všech, kteří se o pivovarství zajímají. 

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se měl trh novými pivovary přesytit a není se čemu divit - obvykle svým výstavem pokrývají pouze zásobování vlastní restaurace (či nějaké spřátelené restaurace v místě) nebo nějakých zavedených podniků se 4. pípou. Výjimečně, jako tomu bylo např. v případě pivovaru Únětice, zaplní svou produkcí širší oblast působnosti, kde podobný podnik chybí (a stává se tak výrazným konkurentem pivovarských molochů, k radosti náš všech). Některé nové přírůstky, které se očekávají a o kterých se dají sehnat nějaké relevantní informace, zde přehledně zmíním.

Hned na začátku roku mne překvapila informace o nově vzniklém pivovaru v jihočeských Chotovinách. Donesla se ke mně přes dva osobní kontakty z regionu. Za vařením piva údajně stojí nějaký ruský podnikatel. a 7. ledna bylo pivo (pojmenované "Zámecký ležák" nebo taky "Chotovinský ležák") točeno zdarma(!) ve všech Chotovinských hospodách. Z dostupných zdrojů se mi podařilo zjistit, že od léta 2011 je majitelem Chotovinského zámku firma Mayzus Propery Management s.r.o., kterou vlastní ruský podnikatel Sergej Mayzus. Jestli stojí za vařením piva skutečně on a jaká je budoucnost Chotovinského ležáku se mi však zjistit nepodařilo, uvidíme, co přinesou další měsíce.

Více informací lze však naopak získat o jiném projektu, za kterým také stojí ruský podnikatel. Firma Absolut Active, vedená Sergejem Černičkinem, zakoupila budovy starého pivovaru v Kynšperku nad Ohří, které přestavuje na hotel, restauraci a samozřejmě pivovar. Záměr je to velmi ušlechtilý a promyšlený: při přestavbě má být zachován vzhled a výraz starého industriálního objektu, kterému bude vdechnut nový život. Pivovar je od začátku plánován s výstavem 20 000 hl ročně, což ho řadí mezi velké minipivovary a dá se předpokládat, že koncept pivovaru bude obdobný, jako např. u zmiňovaných Únětic: stát se významným hráčem ve svém regionu. Vzhledem k tomu, že jediný podstatnější konkurent v tomto koutě země je pouze Sokolovský Permon, bude pivní vývoj okolo Kynšperku nad Ohří určitě velmi zajímavý. První výstav pivovaru je plánován cca na březen 2012.

Další pivovar, který pomalu vzniká v původním industriálním objektu, se nachází na dohled od kláštera v Třebíči v Centru lihovar. Název napovídá, jakému účelu sloužil dříve celý areál, který je velmi pěkně dochovaný, včetně starého polygonálního komínu. Není nic lepšího, než slyšet podobné zprávy, kdy původní průmyslové objekty dostávají nový smysluplný život. Nový pivovar se nachází jen kousíček od unikátně zachovaného židovského města, které je, stejně jako zmiňovaný klášter, zapsaný na seznamu UNESCO, a tak se dá předpokládat, že na nezájem návštěvníků si nebude moci stěžovat. Věřím, že splní i jejich očekávání. Radost mi kalí trochu fakt, že na rozjezdu pivovaru se spolupodílí Josef Krýsl. Nic proti p. Krýslovi, spíš mám obavu, aby nový pivovar nedostal do rukou nezkušený sládek (jak to bývá v tomto konceptu obvyklé), navíc, když jsou hned od začátku slibovány "ochucené speciály". Každopádně Třebíč je jedna z destinací, které určitě navštívím, to město si podobný podnik zaslouží. Plánovaný termín otevření: jaro 2012.

Informace o dalších pivovarech jsou spíše spekulativního rázu, někdy jsme přímo odkazováni až na rok 2013. Občas se mluví o výstavbě pivovaru v obci Byšice, zastupitelstvo obce schválilo loni na podzim přístavby soukromého objektu, kde by se měl pivovar nacházet. Zajímavé je, že pivovar se pravděpodobně plánuje i v nedalekém Mělnickém Vtelnu. Tamní zastupitelstvo schválilo již na jaře roku 2011 použití obecního znaku na logo piva, které by se mělo jmenovat "Vtelenský Pramínek", ale další informace zatím schází. Stejně jako další informace o pivovaru Všeradice, který by měl vzniknout v areálu Zámecký dvůr v obci, která leží cca na půli cesty mezi Berounem a Dobříší. Pivo by údajně měl vařit p. Matuška, který provozuje stejnojmenný pivovar v ne zas tolik vzdálených Broumech. Prostor od Prahy směrem na Plzeň, zdá se, začíná být pro podobná zařízení krajem zaslíbeným.

V létě by měl navíc začít vařit nový pivovar na poměrně netradičním místě - za pomoci Budějovického budvaru bude pivovarská technologie vybudována na Luční boudě v Krkonoších. Pivo Paroháč, pojmenované dle stupňovitosti Dvanácterák či Čtrnácterák, nebude sice pocházet z nejvýše položeného minipivovaru v Evropě, jak o něm někteří novináři mluvili, rozhodně však bude zajímavým příspěvkem k "vysokohorské" pivní nabídce, která je u nás v tomto směru zatím poměrně nepolíbená. Své místo najde malý pivovar i v multifunkčním areálu, který vzniká v prostorách někdejší továrny Becherovka jako muzeum Jana Bechera. Pivo Karel IV. by mělo být podáváno přímo v pivovarské restauraci. V roce 2012 snad ostrý provozu konečně zahájí i klášterní pivovar sv. Vojtěch, jehož technologie se nachází v krásných prostorách Benediktinského opatství v Praze-Břevnově. Za pivovarem stojí skupina zkušených sládků, která slibuje velká očekávání.

Na rok 2013 zatím byly oznámeny dva projekty, které, shodou okolností, mají vzniknout, respektive vznikají, v někdejších pivovarech. Zde ale podobnost, alespoň pro mne a alespoň zatím, končí. Jedním z nich je již léta slibovaný restaurační pivovar, který má být součástí obchodního centra v bývalém pivovaře Děčín-Podmokly. Zda centrum skutečně vznikne, zda dostojí developer slibům, že zachová původní vzhled pivovarských objektů a zda bude mít podobný podnik na takovém místě svého genia loci se teprve ukáže. Podobné obavy nemám z druhého projektu: obnovy zámeckého pivovaru ve Frýdlantě v Čechách. Krásné objekty pivovaru mezi řekou a zámeckým kopcem jsou již nějaký ten pátek v pečlivé rekonstrukci, na kterou dohlížejí památkáři. Dle dostupných informací je navíc rekonstrukce objektu, stejně jako vybudování nového pivovaru od začátku velmi promyšlená do posledních detailů a tak nezbývá, než doufat, že se vše dotáhne do úspěšného konce a od jara 2013 opět bude Frýdlantským podzámčím vonět rmutovaná sladina. Nejen pro mou slabost pro Jizerské hory je obnova pivovaru ve Frýdlantě mým tipem číslo jedna i přesto, že jsem jím tento výčet uzavřel.

Máte nějaké informace o zmiňovaných pivovarech? Máte pocit, že v článku chybí něco, co mělo být zmíněno? Napište to do komentářů, budu rád za každé doplnění.

3 komentáře:

  1. od letošního jara má také fungovat minipivovar v České Třebové, už shánějí personál

    OdpovědětVymazat
  2. V létě by už taky mohl fungovat minipivovar na náměstí v Krásné Lípě. Alespoň v zápise z loňského jednání zatupitelstva města se říká: "...kauce ve výši 1 000 000 Kč bude kupujícímu vrácena, pokud předloží městu nejpozději do 31. 7. 2012 doklad o tom, že na výstavbu minipivovaru prokazatelně proinvestoval částku 10 000 000 Kč." Ale zatím nikde žádné info, jak to pokračuje.

    OdpovědětVymazat
  3. To je supr, děsně rád slyším, že vznikají další a další minipivovary. Ty komerční piva už se ani nedají moc pít a všecky prostě chutnaj stejně! Jen víc minipovavrů - jen víc a houšť

    OdpovědětVymazat