2. srpna 2013

PIVNÍ PARTYZÁN PROTI HOMOFOBII

Výzvu k bojkotu výrobků Pivovarů Staropramen s.r.o. považuji za poměrně sympatický krok, podobně jako bych považoval za sympatický bojkot výrobků kteréhokoliv jiného velkovýrobce piv. Pokud se ale jedná o aktuální výzvu pocházející z prostředí Akce D.O.S.T., za sympatickou ji nepovažuji, právě naopak, považuji ji za krajně odpudivou a varující.

Signatáře D.O.S.T.u totiž netrápí nízká kvalita jejich produktů, netrápí je jejich podíl na zničení bohatosti (nejen) pražského pivního trhu a dokonce je ani netrápí fakt, že jeden z našich největších pivovarských podniků se nachází v zahraničních rukou (což by se dalo, vzhledem k faktu, že jejich výzva začíná slovy "Po pivu hezky česky znějící značky Staropramen rád sahal nejeden český vlastenec...", předpokládat).

Skutečným problémem je totiž fakt, že Pivovary Staropramen podporují srpnový průvod Prague Pride, který každoročně upomíná na práva gay, lesbické, bisexuální a transgender komunity a je jednou z akcí, namířenou k prosazování tolerance a boji proti homofobii.

Akce D.O.S.T. tak, schovaná za oblíbené floskule o "tradiční rodině" či "přirozených hodnotách" mluví o "pošlapávání občanských svobod a práv" a o cestě k "nastolení režimu, založeného na pronásledování názorových odpůrců", které údajně vedou všichni ti, kdo proti homofobii bojují. Je fascinující, jak dokáže zideologizované myšlení obrátit na ruby realitu a skutečnost, aby naznačilo, že boj proti homofobii je dnes součástí obecně platného společenského diskurzu, zatímco názory jeho ideových odpůrců mají znít jako okrajové hlasy utlačovaných.

Je tomu právě naopak. V případě akce D.O.S.T. se nejedná o žádnou skupinu nějakých marginalizovaných neonacistů, ale o skupinu "konzervativně založených" osob z ideových kruhů, které jsou přímo napojeny i na nejvyšší články české společnosti či politiky. Na rozdíl od členů GLBT, kteří se pomalu, krůček po krůčku dovolávají svých práv a uznání v rámci společnosti, kterou bohužel ještě stále často rezonují podobně zaostalé názory jako ten, který zastávají signatáři D.O.S.T.

Vzhledem k tomu, že Staropramen již několik let nepiji, k vyzvanému bojkotu se nepřipojím. Nepřipojil bych se k němu ale ani, kdybych Staropramen normálně pil. Pivní Partyzán nesouhlasí s jakýmikoliv projevy homofobie a na rozdíl od Akce D.O.S.T. považuje za základ lidské společnosti toleranci a otevřenou mysl.

2 komentáře:

  1. Nazdar, doufám, že už konečně tedy skončíš s příspěvkama na PI, bylo by směšné, kdyby se tvůj článek objevil pod touto výzvou. Já už s PI skončil dávno, co sem sem se dozvěděl více o jeho vůdci...
    Siki

    OdpovědětVymazat