Vývoj Krásné Lípy, ležící kousek od severních hranic v nádherné krajině mezi Českosaským Švýcarskem a Lužickými horami, představuje typický osud měst nacházejících se v někdejším pohraničním pásmu, která dny své největší slávy prodělala v období průmyslové revoluce. Konkrétně Krásná Lípa je městem poměrně mladým, z někdejší velké lánové vsi na něj byla povýšena až v polovině 18. století, kdy také vzniklo současné centrum - čtvercové náměstí. Město poté prodělalo bouřlivý rozvoj, způsobený zejména rozvojem textilního průmyslu, obchodně orientovaného na Saská odbytiště.
Krásná Lípa začíná být zase skutečně krásná. |
Lípa, která měla ještě na začátku dvacátého století sedm tisíc obyvatel ale, pro hospodářské a následně zejména politické změny, později prodělala stagnaci a po odsunu německých obyvatel i hluboký úpadek. Jen ta krásná krajina zůstala. Čas nezastavíme a tak, po vlnách nacionálních i jiných zbytečných nenávistí, se konečně snad již blýská na lepší časy a městečko se pomalu ale jistě opět obléká do atraktivnějšího hávu, který je nabízen návštěvníkům z obou stran hranice.
Proměny krásnolipského náměstí a domu, kde dnes sídlí Křinický pivovar... |
Přeshraniční koncept má i Křinický pivovar otevřený v pátek 2. srpna a pivo Falkenštejn. Jeho názvem odkazuje jak na skalní hrádek na české straně, tak na oblíbený horolezecký terén na straně Saské, tedy Německé. Pivovar, položený na strategickém místě přímo na náměstí, s restaurací a malým sálem v patře určitě přispěje rozvoji města a stane se dalším magnetem pro turistický ruch, a tak to má být.
... a jeho současná podoba (jedná se o bílý dům přímo pod kostelem). |
Není náhodou, že provozovateli pivovaru jsou tři někdejší realizátoři projektu České Švýcarsko o.p.s., které si za cíl dalo inciovat rozvoj a ochranu přírodních a kulturních hodnot regionu. Zřízení pivovaru mj. podpořilo i samotné město. Pozornost si zaslouží určitě i fakt, že pivovar vznikl zároveň jako projekt sociálního podnikání ve spolupráci s Agenturou Pondělí a v restauraci tak obsluhují i lidé z regionu s nejrůznějšími formami tělesného postižení. Vzhledem k tomu, že na podobné projekty je možné následně získávat zajímavé granty, jedná se určitě o další způsob, jakým budovat společensky odpovědné podnikatelské projekty. Na první - a věřím, že i na druhý a třetí - pohled ideální výsledek spolupráce.
Krásné zakoutí pod kostelními schody. |
Přestože se podnik nachází v historickém klasicistním domě, byl jeho interiér vyprojektován ve velmi moderních křivkách, přesto to ale funguje. Možná je to jen mým pozitivním vztahem k sepětí moderního a historického, každopádně interiér restaurace (kompletně nekuřácký, chválím, nějak už si nedokážu představit, že by to mělo být dnes už jinak), s dominující dvounádobovou měděnou varnou, je skutečně vydařený. Překvapivě rušivě nepůsobí ani velká výkladcová okna, která vhodně interiér prosvětlují.
Moderní vyextrahovaný interiér restaurace. |
Pivovar jsme navštívili při nedělním odpoledni a jak uvnitř, tak na zahrádce přímo na náměstí se i v tento čas vystřídala řada návštěvníků, takže věřím, že si své příznivce najde nejen mezi turisty, ale i mezi místními, které pevně věřím neodradí na místní poměry vyšší cena piva (30 Kč za 0,5l), za níž ale dostanou poctivé pivo vařené s poctivými úmysly.
Dvounádobová varna "krýslovka". |
V nabídce je pět druhů piv, které ale nemusí být vždy dostupné. Světlou 11°, polotmavou 12°, tmavou 14° a řezanou 12° (ze světlé 11° a tmavé 14°) doplňuje pšeničné pivo s příchutí lipového květu (vtipný nápad). Pivo bude obvykle dostupné i v PETlahvích s etiketou, není problém si nechat natočit i přímo na místě. Světlá 11° byla vynikající, polotmavá 12° mi vůbec nejela, řezaná 12° byla o mnoho lepší. Díky Pivní rozmanitosti jsem měl ještě před návštěvou pivovaru možnost ochutnat tmavou 14° a ta byla skutečně výborná - hodnotím jí jako nejpovedenější počin Křinického pivovaru. Pro úplnost doplním, že vrchním sládkem pivovaru je Oldřich Koza z Podskalské a na místě, jak tomu bývá stále častěji zvykem, pivo vaří jeden z výsledků jeho líhně - Martin Melzer.
Letní zátiší se světlým Falkenštejnem. |
Seděli jsme v tom unuděném nedělním odpoledni na zahrádce u světlého piva Falkenštejn, na Krásnou Lípu pomalu padal tmavý mrak přicházející bouřky a já se rozhlížel kolem sebe. Krásně opravené Lipské náměstí, které dostalo svou aktuální podobu teprve v nedávných měsících (byl komplexně revitalizován jeho parter a zastavěna proluka v jihozápadním koutě objekty poměrně povedeného domu Českého Švýcarska a Lípa Resortu, který bohužel do prostoru moc nezapadá, pro mne jeden z případů, kdy kvalitní architektura nedokázala reagovat na širší souvislosti místa) žilo svým vlastním životem, do kterého, nějak tak automaticky, vstoupil i život nového pivovaru. Snad to bude jednou ten pravý život, který se pomalu, ale jistě vrací do po léta "mrtvých" oblastí. A snad Krásná Lípa a zdejší pivovar nebudou zdaleka těmi posledními.
Současná podoba jihozápadního koutu náměstí s nepříliš šťastným Lípa Resortem. |
PS: pokud se do Krásné Lípy taky vydáte, nemiřte hned do pivovaru a zkuste před tím dojít ulicí z jihozápadního koutu náměstí asi půl kilometru směrem k místnímu hřbitovu. Pod jeho zdí se nachází jedna z našich nejkurióznějších industriálních staveb - miniaturní kotelna s ještě miniautrnějším komínem, která dříve sloužila vytápění hrobky rodiny Dittrichů, místních velkopodnikatelů. Kotelna i hrobka jsou bohužel v desolátním stavu, ale svou pozornost si určitě taky zaslouží.
Kotelna hrobky rodiny Dittrichů (v pozadí) s miniaturním komínem. |
V podstatě ve všem se shodnu s autorem článku, kromě hodnocení piv. Pivovar jsem navštívil 16. 8. 2013 a v ten den, na rozdíl od autora, mi světlá 11° moc nechutnala. Ve vůni byl cítit diacetyl, v chuti již naštěstí tolik ne, ale přesto mě toto pivo neoslovilo. Naopak mě chutnala o poznání více polotmavá 12° a s tím, že tmavá 14° byla vynikající, také souhlasím. Té pšenice jsem se trochu obával, a tak jsem si dal pouze třetinku. Vypil bych v pohodě ovšem i celé, pšenice byla na české poměry solidní. Řezané jsem neochutnal.
OdpovědětVymazatTakže, ať se daří a Dej Bůh štěstí !
Henri
Nesouhlasim s tim, ze Lipa Resort je nestastny. Je to cisty, moderni design, s drevenou fasadou, ktera hezky zapada do zdejsiho prostredi. U nekterych sice muze vzbuzovat kontroverzi, ale dejme novym vecem svuj cas a prostor. A nebudme tak uzavreni novinkam. Thanks god, ze moderni architektura uz si hleda cestu i mimo velka mesta!
OdpovědětVymazatTaké tu nikdo nemluví o uzavírání novinkám. Hodnotím tady jednu konkrétní stavbu. Ono to automaticky nefunguje ani naopak, že moderní=po všech stránkách dobré. Lípa Resort rozhodně je (jak píšu v samotném článku) kvalitní architekturou, která ale jinak - tvaroslovím, konkrétním užitím tradičních materiálů či rytmikou oken do daného prostředí zkrátka nezapadá.
VymazatOcenitelný je jeho urbanistický význam, kdy byla velmi kvalitně a funkčně využita celá plocha proluky. Celkově by se ale tato stavba více hodila někam do okrajovějších částí města jako solitér např. do sportovního areálu či jako zájmové středisko a ne na náměstí s převážně zděnou pozdně klasicistní/historizující zástavbou s okapovou orientací a mansardovými střechami.