Litoměřice, jedno z našich nejvýznamnějších a
nejzachovalejších historických měst, jsem cca šest sedm let dozadu považoval navíc
i za jedno z pivního hlediska nejnudnějších měst u nás. Poté, co byl
v roce 2002 uzavřen zdejší poslední (Měšťanský, později Korunní) pivovar,
zmizela i poslední místní zajímavost a restaurace ve městě si rozdělili
nadnárodní giganti se svou fádní nabídkou. Takovou situaci si tak zajímavé
město, jakými Litoměřice rozhodně jsou, skutečně nezasloužilo a jejich kouzlo volalo po
tom, aby se sem výroba piva vrátila.
Nádherné Litoměřice - pohled z hradeb starého města na Dómský pahorek. |
Někdejší Měšťanský pivovar, nacházející se poněkud
netradičně v prostoru historického jádra, co by kamenem dohodil
z náměstí, ze kterého je vidět i jeho vysoký komín, dnes stále slouží jako
sklad piva. Městský úřad si sice již léta pohrává s myšlenkou, že do jeho
prostor vrátí i jeho výrobu, ale zatím se nezměnilo nic. Litoměřice jsou
z hlediska pivní historie ale zajímavější.
Někdejší Měšťanský pivovar v centru města. |
Na velkém ostrohu nad řekou Labem, západně od historického
jádra města, stojí do daleka viditelné majestátné budovy tzv. labskozámeckéhopivovaru, který období své největší slávy prožíval na konci 19. a na začátku
20. století. Z konkurenčních důvodů byl jeho provoz zastaven v letech
druhé světové války, po ní již nebyl obnoven a areál pomalu chátral. Tento stav
se nezměnil dodnes, jeho část navíc byla zbořena a část podlehla požáru.
Litoměřické panorama však jeho tři štíty stále doplňují.
Zatímco do prostor zámeckého pivovaru se výroba asi nikdy
již nevrátí a zatímco městský úřad uvažuje o obnově výroby v pivovaru
městském, vzali do ruky prapor záchrany Litoměřic z pohledu milovníků
zlatavého moku soukromí podnikatelé, kteří se rozhodli pivovárky zřídit v prostorách svých zaběhlých restaurací. Zpráva o vzniku prvního restauračního
minipivovaru Labuť v Litoměřicích z přelomu let 2010 a 2011 na mne působila
jako z jiného světa a vyvolala ve mně velká očekávání.
Vstup na zahrádku minipivovaru Labuť. |
Minipivovar vznikl ve sklepních prostorách
historického domu v Zítkově ulici nedaleko náměstí a od té doby jsem jej navštívil již několikrát. Pomalu se řadí mezi mé nejoblíbenější restaurační
pivovary u nás. Litoměřice, kterými jsem dříve spíše jen projížděl, byly
zařazeny na seznam povinných zastávek a jedno pivo v Labuti je skoro tak
povinné, jako obligátní pivo Na Rychtě v nedalekém Ústí nad Labem. Pro
Labuť navíc mluví její perfektně zvládnutý jednoduchý interiér za použití
tradičních materiálů v moderních formách.
Naposledy jsem se u Labutě stavil na jedno minulý pátek
dopoledne cestou na nádherné Úštěcko a Verneřicko. V tomto čase jsou
otevřeny jen prostory velice příjemné zahrádky mezi domy a mrzela snad jen
absence avizovaného weizenu, který jsem z produkce pivovaru zatím jako
jediný ještě neochutnal. Výborný světlý ležák ale přišel při příjemném
dopoledním slunci k duhu.
Atmosféra slunečného srpnového dopoledne s místním pivem. |
Aby toho nebylo málo, tak ještě v roce 2011 jsem byl
zaskočen další zprávou o novém minipivovaru v Litoměřicích. Tentokrát
v okrajové části města v areálu výstaviště Zahrada Čech vznikl nový
podnik v prostorách zavedené restaurace Koliba, vařící pivo s příznačným
názvem „Kousek“. Vzhledem k tomu, že jsem měl v pátek
v Litoměřicích hodně času, navštívil jsem i Kolibu. Za dobu její existence
teprve podruhé.
Kromě skutečné odlehlosti pivovaru od centra města jsem při
tehdejší návštěvě nebyl spokojen ani s kvalitou nabízeného piva. Od
návštěvy mne ale asi nejvíce odpuzoval koncept a interiér samotné restaurace. Otevírat
restaurace pod názvem Koliba v podobě rádoby rázovitých podniků bylo v
naší zemi oblíbené zejména od sedmdesátých let minulého století do počátku let devadesátých.
Nevkusná budova, výzdoba i název - to je druhý litoměřický minipivovar Koliba. |
Pokud pominu již dávno přežitý koncept (ruku na srdce, on
byl přežitý už v době svého vzniku), tak obvykle působí skutečně odpudivě
kombinace vesnických doplňků a "moderních" novostaveb nesoucích veškerá negativa své doby. V případě Litoměřické Koliby mou
nechuť k návštěvě znásobovala výzdoba tmavého interiéru, plná (mimo zmíněných
„rázovitých“ doplňků) vydělaných zvířecích kůží apod. (valašští ovčáci se
zřejmě ve volném čase zhusta věnovali lovu lesní zvěře).
Počasí ale naštěstí přálo, a tak jsme se mohli usadit na malé
zahrádce před pivovarem a můj celkově negativní pocit z tohoto podniku
vylepšila i velice příjemná obsluha a tentokrát i (s výjimkou ne zcela dobré,
zřejmě už dosti staré, pšenice) vydařené pivo v kombinaci světlý ležák, stout
a výborné světlé výčepní.
Jeden, respektive dva Kousky na zahrádce. |
Litoměřice se tak zásadním způsobem vrátily na domácí pivní
mapu a mé cesty za poznáním do jejich okolí jsou tak již více než dva roky o mnoho
příjemnější než dříve. Pivo z místních pivovarů je při návštěvě
konkrétních regionů tou pravou třešničkou na dortu, proč se do těchto míst
vracet a mým tajným snem je, aby své vlastní pivo mělo jednou každé město i
každý region.
Velmi poutavý čtení,hned bych se do Litoměříc rozjel.Ale ta Koliba z venku tedy je hodně odpudivá,naopak městký pivovar v centru města,to je jiná liga.
OdpovědětVymazat