30. července 2015

OLIVŮV PIVOVAR: NOVÁ PIVOVARSKÁ TRADICE V DOLNÍCH BŘEŽANECH MÁ ŠANCI NA ÚSPĚCH

O připravovaném pivovárku v Dolních Břežanech probleskovaly zprávy na pivních webech minimálně už rok. Bylo to takové to klasické cvrlikání na střeše, okořeněné o zvláštní pláštík tajemna, který nad projektem rozprostřel jeho investor a majitel. O to větší bylo překvapení, jakou rychlostí se nový pivovar na scéně vyloupl. Navíc, což nebývá v dnešní době až zas tolik obvyklé, s širokým portfoliem vlastních piv, uvařených vlastním sládkem na vlastní technologii a hlavně pod komínem. Oficiální otevření proběhlo v pátek 12. června, první reference hovořily pozitivně, a tak nezbývalo nic jiného, než to přijet na místo zkontrolovat osobně. Nakonec, neměli jsme to přece daleko.

K času, který jsme trávili začátkem července v Posázaví, samozřejmě patřil i nějaký ten výlet a do Dolních Břežan, dnes ze severu obtěžovaných nenasytným chřtánem Velké Prahy, to nebylo zas až tak daleko. Zvláště, když jsme cestu spojili s velmi příjemným výletem do krásného Dolního Posázaví v okolí Jílového u Prahy, kde ranní řeka a potoky v hlubokých údolích způsobily, že se i to hrozné vedro prvních červencových dní dalo krásně přežít. 

 Jílové jako na dlani z louky Nad pivovarem.

Kromě technické památky první kategorie, železničního viaduktu přes rokli Kocour u Žampachu, řady někdejších rudných štol a filmově položeného Jílového s nenarušeným panoramatem jsme si po cestě mohli prohlédnout i budovy jílovského pivovaru (stojícího zde minimálně od počátku 17. století), bohužel před pár lety znetvořené přestavbou na rezidenční čtvrť. Alespoň, že jméno ulic zůstalo, stejně jako pomístní pojmenování louky Nad pivovarem. Je smutné, že pomístní názvy jsou často tím posledním, co připomíná historii a význam daných míst, ale buďme za ně rádi, stejně jako buďme rádi za to, že alespoň ony zůstávají uchovány. Po staletí. 

 Nepříliš citlivě přestavěný pivovar a sladovna. A hlavně: všechno obezdít, oplotit,
 uzakmnout!

To by ale vydalo na samostatný příspěvek, snad jindy, protože my měli a programu hlavní cíl dne, když jsme se v již nesnesitelném odpoledním parnu přemisťovali příměstským autobusem z Jílového přes tu podivnou a postupně exploatovanou krajinu bezprostředního zázemí Prahy do Dolních Břežan. Tato kdysi krásná vesnička bohužel po všech stránkách trpí svým soudobým postavením, coby takové malé velkoměstské předměstí. Řada ne vždy kvalitních novostaveb, řada modernizací, beton, dlažba. Na druhou stranu vše hezky opravené a na třetí stranu, obytný okrsek se soustavou rybníků se mi celkem líbil, Mikuláš poprvé v životě mohl nakrmit kačeny a my mohli zchladit nohy od té rozpálené země.

 Dolnobřežanský "Lake District".

Dolní Břežany, kde mimochodem až do roku 1890 působil starý arcibiskupský pivovar, zmiňovaný již v 16. století a bohužel v 60. letech století 20. zbořený, jsou dnes známe zejména díky místnímu velkému laserovému centru, ve kterém probíhá progresivní vývoj moderních technologií a které se, nedaleko místního zámku rozrůstá o nové a nové hypermoderní provozy. A právě naproti němu, v pseudostylově tvaroslovném objektu někdejšího panského hospodářského zázemí, vznikl v letech 2014-2015 provoz nového Olivova pivovaru.

 Vstup do krásně opravené budovy Olivova pivovaru.

Nádherně opravený až industriální interiér za přiznání všech detailů je to první, co návštěvníka upoutá, když vstoupí dovnitř. Navíc v mé oblíbené kombinaci s moderními materiály a doplňky, vše krásně čistě, ale nikoliv sterilně provedené. Ač má pivovar předzahrádku. chtěli jsme se schovat před ostrým sluncem. Druhá věc, která nás překvapila byl počet členů obsluhy i po našem příchodu stále převažující nad návštěvníky, neboť tu v to sobotní odpoledne nikdo nebyl. Později se ale celkem zaplnilo a myslím, že na tomto místě nemůže mít pivovar nouzi o zákazníky. Zaplnilo se nakonec i u našeho stolu, neboť za námi na pár piv a na pokec zajeli i přátelé z Domácího pivovaru Rabiát - bylo to moc příjemné!

 Vycizelovaný interiér pivovaru.

Příjemné posezení bylo ale i zejména díky nabízeným pivům. Nejen v úrovni minipivovarské je řadím k tomu nejlepšímu, co jsem u nás v poslední době ochutnal. Za pivem zde stojí více než zkušený sládek Pavel Kortus a na kvalitě to bylo skutečně znát. Z šesti piv stálé nabídky byla na čepu čtyři. Dolnobřežanská světlá 10° byla opravdu lahodná, vyvážená a osvěžující - takto kdyby vařil "výčepní pivo" každý minipivovar, byla by radost navštěvovat. Nepřekvapil ani obdobně dobrý, po nedalekém vědeckém centru pojmenovaný, světlý ležák Laser beer (hrozné jméno, co?). Co ale překvapilo byla svrchně kvašená pšenice Gari a ale York.

 Stálá nabídka. Pivovar stáčí zatím jen do PETek, věřím, že vyobrazené skleněné
 lahve jsou blízkou budoucností.

Pšenice by sice možná ocenila trochu vyšší říz, ale jinak to bylo naprosto krásně čisté, voňavé, esterové pšeničné pivo. Ejl zas splňoval všechny atributy, které bych od moderního ale očekával, krásně aromatické, příjemně hořké, ale i náležitě sladové. Když pominu, že všechna piva byla skutečně chuťově úplně čistá, zároveň zapadala do nějakých zaběhnutých kategorií, které současný pivař očekává. To už se mi, zejména v minipivovaře se sládkem s dlouhou tuzemskou zkušeností, drahnou dobu nestalo a dávám pět hvězdiček z pěti. Už se těším až ochutnám i stout Theodor a India Pale Ale, které na čepu nebyly.

 "Pšenice" a "desítka" - radost pro oko, nos i ústa.

Pivovar má být na prvním místě o pivu, a to se tady opravdu povedlo. V kombinaci s nádherným interiérem, povedenou webovou prezentací a s dalšími drobnostmi je toto pivovar, kam se zase někdy rád vrátím a myslím, že mezi místními si najde své zastání. A nakonec i pro pražské to není zas až tolik z ruky (do Břežan jezdí PIDko z Kačerova). Navíc pivo za velice korektní ceny. Jako kritika prapodivných historicko-legendárních konstrukcí mne navíc potěšila slova o tom, že s Olivovým pivovarem vzniká nová historie vaření piva v Dolních Břežanech. Tak to má být. :)

 Moderní výčep.

Abych jenom nechválil. Podat hostovi na požádání zdarma vodu z kohoutku by mělo být, zvláště v podobném moderně se tvářícím podniku, samozřejmostí. Přinesený (a v lístku skutečně avizovaný) půllitr vody s limetkou a mátou skoro za 30 Kč (zvlášť když za stejnou cenu je v nabídce i třetinka výborné domácí ovocné limonády) je opravdu výsměch. Při placení se nám pak stala taková divná nepříjemnost, která mi znova v hlavě otevřela debatu o vytváření vztahu mezi hostem a číšníkem v restauraci a jeho případné vyústění v rozpor, když "vše nesedí". Stát chce zavádět pokladny, kterými by svými nenechavými prodlouženými prsty kontroloval případné utíkající korunky. Já jako zákazník bych více ocenil zejména, kdyby mi obsluha podškrtávala lísek na stole. Člověk by se pak vyhl nepříjemnostem, kdy mu za zády kdosi sází údaje do anonymního počítače a vznikají pak podobné nepříjemnosti. Asi jsem staromódní.

 Takto to tady dělají.

Tak nebo tak, nějaké nepříjemné drobnosti se asi objevují vždy a všude. Podstatné zůstává, že mne ta návštěva v Břežanech bavila. Naše cesta na vlak do Zbraslavi údolím Břežanského potoka se nakonec pro to zdržení při placení stala zoufalým úprkem. Klid těch krásných lesů táhnoucích se až k Vltavě, kam ještě nenasytná Praha nedokázala zaseknout své drápky, jsem si tak nedokázal vůbec užít. A přitom jsem se na něj tolik těšil. Ještěže mi výborné dolnobřežanské pivo umožňuje se sem bez výčitek brzy vrátit. Nakročit novou tradici pivovarnictví v Dolních Břežanech se Olivovu pivovaru, myslím, povedlo.

10 komentářů:

  1. Michale, potvrzuji, co jsi napsal o vzhledu jak Dolních Břežan, tak pivovaru. Co se týče pivovaru, také mám rád propojení starého s moderním, pokud se to povede, a tady se to povedlo skvěle.
    Byl jsem autem a tak jsem sobě kopil Laser beer (fakt blbý název), a York ale. Doma jsem zjistil, že jedno z těch piv procházelo v den koupi a druhé už bylo 4 dny po DMT. Považuji toto za nesolidní jednání ze strany pivovaru.
    Ležák byl skutečně výborný a tak jsem také blíže studoval web, abych se dočetl, že jde o zkušeného sládka. Ale ejla jsem musel vylít, to co bylo v lahvi bylo silně zoxidované a bez řízu. a vystupovala z něj lihovitost90 Kč za 1 l šlo do ČOV.
    A detail, jde o (dle mých vědomostí) třetí varní soupravu v ČR od fy Kaspar Schulz.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já vím min. o 3 dalších varnách Kaspar Schulz: pražský Novoměstský pivovar, brněnský Pegas, a MMX v Letech u Dobřichovic.
      A jinak Partyzánovi díky na navnadění, do Dolních Břežan se chystám, tak se mám na co těšit. Kari

      Vymazat
    2. Neni treti ale ctvrty pivovar o firmy Caspar Schulz Prvni byl Pegas v Brne, druhy Novomestsky v Praze, treti MMX v Letech u Dobrichovic a posledni Olivuv.

      Vymazat
    3. To jsme rádi, že jste nám přeložil, co tu již psal v červenci předchozí anonym......jste bystrý Albl!

      Vymazat
  2. Ahoj, moc pěkně napsáno (ostatně jako vždy zde), jen moje pivní zkušenost byla poněkud jiná:( Pšenice velmi dobrá, což ale částečně mohlo být ovlivněno faktem, že jsem ji měl jako první po cca 30 km na kole. Dvanáctka sice čistá, ale chuťově poněkud prázdná, ale měl s "ejlem" společný jen název, chutnal spíš jako klasické spodně kvašené polotmavé pivo. Také mě trochu zarazily ceny jídla, raději jsem s obědem počkal k Poslednímu keltovi na Zbraslavi. Upřímně řečeno, oba Lipany mi tam chutnaly víc než všechna břežanská piva (desítku jsem neměl). Tak uvidíme, jak to bude při příští návštěvě, ale zatím nemám žádné velké nutkání na brzký návrat... Měj se, Svoby

    OdpovědětVymazat
  3. Pivo bylo fajn, ceny piva solidní a prostředí nádherné... Ceny jídla ovšem "trochu" ujeté i na pražské zvyklosti... Je možné, že odpovídají kvalitě, ale hlavně asi obyvatelům místních satelitů... A ještě jedna zkušenost - odmítli mi i prodat etikety/samolepky na PET a 20 Kč za pivní tácek bylo taky trošku přes hranu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po mě včera chtěli už jen 15 Kč za tácek. 10 výborná. 12 slušná, ale víc mi chutnala 10.

      Vymazat
  4. Díky všem za postřehy s víceméně podobnými zkušenostmi. Těším se, až znova navštívím - zejména na ejly jsem zvědavý, zda se mi potvrdí má dobrá zkušenost, anebo dám zapravdu ne moc pozitivním ohlasům na ně. ;) PP

    OdpovědětVymazat
  5. Přidám s troškou do mlýna - obsluha byla dost arogantní, 10 a 12 v pořádku, ale to co vydávají za IPA je prů*er nad prů*er...:/

    OdpovědětVymazat
  6. Přátelé, v Olivově pivovaru jsme byli včera a večer neměl chybu. Z degustačního tácku, který nám nabídli, podle mého vynikala desítka. Vskutku vynikající, krásné aroma, chuť i říz - takže jsem si ji užil. Jídlo je opravdu dražší, ale... předkrmy do stovky jsou skvostné a kdfo by chtěl ušetřit, může sáhnout po vepřových žebírkách za 140 či tataráku za 200, ale najedí se s pečivem dva! A to není moc. Jen P.S. - obsluha bez vady

    OdpovědětVymazat