Článek původně psán pro internetový časopis brau!magazin, na kterém vyjde v německém překladu v druhé polovině prosince 2014.
Domácí vaření piva v Českých
zemích má dlouhou tradici. První domovařiči se objevili již před rokem 1989,
později navíc měli možnost zakoupit sladinové koncentráty vyráběné např.
Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským v Praze. Ti, kteří chtěli vařit
ze surovin, naráželi často na problém právě s jejich sehnáním a při svém tvoření
si často pomáhali nejrůznějšími náhražkami, zakvášeli pekařským droždím apod. I
v této době ale, a to i přesto, že neexistovaly prakticky žádné možnosti
jak si vyměňovat informace a sbírat zkušenosti, vznikala v rukou vařičů,
v jejich panelákových bytech či sklepech rodinných domů, dobrá piva.
Situace se zásadně začala měnit
po roce 2000 a zejména pak v posledních několika letech. Na scéně se
objevila řada specializovaných obchodů, díky kterým mají čeští domovařiči
možnost zakoupit nejen potřebné základní vybavení, ale i zakoupit suroviny od
sladu po kvasnice (tato nabídka se s postupným a rozšiřujícím se zájmem
samozřejmě také rozšiřuje) a také získat základní informace. Vedle těchto
obchodů pak potřebám nadšencům v oblasti domácího vaření jdou naproti i
jednotlivé pivovary či sladovny, ve kterých je možnost suroviny zakoupit.
Domovařičská každodennost... |
Opravdový boom domovaření pak
probíhá cca od roku 2010 i v souvislosti s boomem zájmu o pivo a
pivovary v České republice. V současné době se počet domovařičů u nás
odhaduje na několik tisícovek. Patří mezi ně nejrůznější nadšenci
s různými cíli, motivacemi i výsledky, které všechny ale spojuje láska
k pěnivému moku, který si mohou sami doma uvařit a pak také sami či s přáteli
nebo rodinou vypít.
... ale za ty výsledky to stojí. ;) |
S tím souvisí i právní
omezení, která na domovařiče v České republice čekají. Vzhledem
k tomu, že výroba piva je u nás vedena jako řemeslná živnost, vázaná navíc
řadou hygienických a jiných předpisů, nemají domovařiči možnost výsledky své
práce prodávat, pokud nesplní řadu nařízení, čímž by ale zároveň přesedlali
z úrovně domácího vaření na legalizovanou činnost. Podstatnějším právním
problémem, se kterým se musí domácí vařič piva v České republice potýkat,
je nařízení o spotřební dani, kterému výroba piva podléhá. Přestože výroba piva
v malém množství je od této daně osvobozena, je tato hranice stanovena na
nesmyslně nízké úrovni a to 200 l na domácnost a rok. Pokud domovařiči uvaří za rok
více piva, jsou nuceni se k platbě daně přihlásit a to v kategorii
minipivovarů. V této kategorii činí daň 16 Kč z každého uvařeného
hektolitru piva a stupně extraktu původní mladiny (= za 6hl piva s 12% EPM
zaplatí 16x6x12=1152 Kč apod.). Tak nebo tak, pokud se rozhodnete doma vařit
v České republice pivo, musíte se v každém případě na Celním úřadě,
pod který spadáte, hlásit.
Podobné informace, zejména rady o
tom, jak doma pivo uvařit, na co si dát pozor, ale i řadu jiných, nové
zkušenosti, ale i přátele může český domovařič najít na řadě webových stránek.
Průkopníkem propagace domácího vaření piva v České republice byl určitě
Honza Kočka, který v rámci svého pivního portálu svetpiva.cz věnoval
samostatnou sekci i homebrewingu. Kdysi ambiciózní a zhusta informacemi plněný
projekt však v posledních letech skomírá zejména na nedostatku času.
Informace o domácím vaření piva přinášejí ale i jiné obecně pivně zaměřené
webové stránky jako pivni.info a zejména pak pivnirecenze.cz, konkrétně kolem
kterých se pohybuje kolektiv lidí, kteří pivo, ať už doma nebo v legalizovaných
minipivovarech vaří.
Rozcestník homebrewing.cz na portále svetpiva.cz. |
Bezesporu nejlepší a pouze a jen
domácímu vaření piva věnované, jsou rozhodně stránky, respektive fórum,
varimpivo.cz. Má několik stovek členů, kteří v přehledně dělených fórech
diskutují a vyměňují si rady (a někdy se také pohádají – co by to bylo za
internetové fórum bez hádek?) nad tvorbou receptů, užíváním surovin či stavbou
domácích pivovarů. Samozřejmě nechybí informace o domovařičských akcích a
degustacích.
Informacemi přeplněné fórum varimpivo.cz. |
Pokud jsem mluvil o Honzovi
Kočkovi, tak ten stál i za propagací domácího vaření piva, co se setkání
homebrewářů týče. Od roku 2007 pořádal v Praze pravidelná homebrewářská setkání od roku 2010 pod názvem Prague
International Homebrew Award (zkráceně PIHA). PIHA se uskutečnila ve čtyřech
ročnících vždy v podstatě ve stejné podobě. Dodané vzorky degustovali
odborníci z řad pivního světa a nejlepší byli oceněni. Celý den pak
probíhalo neoficiální degustování a výměna vzorků mezi domovařiči z celé
země, ale i ze zahraniční. Program doplňovaly odborné přednášky. Poslední
ročník se uskutečnil roku 2012, další se již z časových důvodů nekonal.
Na tuto mezeru se (snad úspěšně)
pokusili navázat moravští domovařiči, právě i lidé kolem serveru
Pivní recenze, kteří v obdobný termín vyhlásili v roce 2013 první
ročník akce Moravian Homebrewers Meeting, konaný pro změnu v Brně. Náplň
soutěžního dne a koncepce akce byla poněkud odlišná od pražských setkání, avšak
smysl zůstává stejný: možnost setkat se s podobně naladěnými lidmi
z celé země, ochutnat z jejich domácí produkce a v případě zájmu
se utkat i v degustačním klání. Letos je plánován i další ročník, tak
věřme, že tradice se udrží déle, než v případě PIHy.
Trochu ve stínu, avšak zcela
neprávem, stojí oproti těmto akcím jarní setkání domácích vařičů piva, které se
koná v Kostelci u Holešova, malé obci na střední Moravě. Kostelecké
Chmelovárek se letos uskutečnil již počtvrté a autor článku ho považuje za
nejpříjemnější domovařičské setkání, které se v České republice koná.
Rázovitý region konání akce i její pojmenování (s úmyslnou pravopisnou chybou
užitím místního nářečí) odráží i její podobu. Soutěžení, ochutnávání a výměna
názorů je v Kostelci vždy skvěle strávený čas. A abych byl úplný, nutno
dodat, že v posledních letech podobných setkání, malých i větších, přibývá
– i to svědčí, že homebrewing má v České republice v současnosti
skutečný boom a je to tak dobře.
Atmosféra na Kosteleckém Chmelovárku 2013. |
Někteří domovařiči se uchylují
k vaření pouze ze sladinových či mladinových koncentrátů. Ti, kteří vaří
ze surovin, se na ně dívají tak trochu mezi prsty a mluví o tom, že uvařit pivo
z koncentrátu je podobné jako vařit polévku z pytlíku. Mezi jinými
domovařiči zase, ať „plechovkáři“ nebo „surovináři“, se vede stálý boj o to,
jak a proč se vůbec má doma vařit. Jedni považují svou činnost pouze za zábavu,
zpříjemnění času a spojení příjemného s užitečným při popíjení svého moku
s podobně naladěnými lidmi – bez toho, aby se nějak zvlášť ohlíželi na
stylovou čistotu, čistotu vůbec a nějaké občasné pokažení díla neberou na
závadu. Jiní, kteří přesedlali již na sofistikovanější stupně výroby, bedlivě dodržují
veškerá hygienická opatření, používají měřící přístroje, termostaty ad. a také
jsou stále napojeni na nejnovější trendy v pivních stylech.
Důležité ale je, že všichni
zmínění sdílejí společně tu jednu úžasnou věc, jakou je právě homebrewing se
vším krásným, co přináší. Dej bůh štěstí.
Zdar Michale, hezký stručný článek, bohužel s několika drobnými nepřesnostmi.
OdpovědětVymazatPIHA se konala určitě už někdy kolem r 2007 (někde mám z té doby diplom za 1. místo v kategorii světlých piv s polotmavým ležákem)
Limit 200 litrů platí pro domácnost a ne pro osobu
Chmelovárek má za sebou už 5 ročníků, 6. se uskuteční 14.3.2015 a účastí myslím už loni předčil jak PIHU, tak MHM
měl bych to vědět když ho pořádám :-)
Ale to jsou detaily, důležité je že s pivem je i žízeň krásná
zdraví Petr Měrka
Ahoj Petře,
Vymazatmoc díky za ta doplnění (je možné, že tam jsou i jiné nepřesnosti, budu rád za opravu). Opravy posílám Karolovi a Markétě, kteří mne k napsání tohoto popíchli a kteří teď dělají německý překlad, aby je do textu zahrnuli.
PIHA se ale dle mne konala poprvé roku 2008 (ten letopočet 2010 v mém textu je nějaký úklep). Jsi si tím rokem 2007 jistý?
Zdravím
PP ;)
Můj diplom je opravdu z r 2008, kdy Honza akci nazýval Den D (českého homebrewingu). Byl to druhý ročník, v r 2007 se konal pod názvem Homebrew 07.
VymazatOznačení PIHA se objevuje opravdu v r 2010, nicméně jako účastník jsem nevnímal změny názvů, důležitější je podle mě obsah.
Petr
Petře, díky za vyčerpávající doplnění. ;)
VymazatDoplňuju, že Homebrew/Den D/PIHA se v roce 2009 vůbec nekonala, takže akce Honzy Kočky měla nakonec 5 uskutečněných ročníků (2007, 2008, 2010, 2011 a 2012). Lze dohledat v článcích na homebrewing.cz Je to moc velká škoda - třeba se uskuteční v nové Pivní rozmanitosti, i když tomu moc nevěřím...
VymazatLuděk: taky díky. Já to právě na webu homebrewing.cz hledal, ale nebyl jsem z toho nějak zvlášť moudrý. ;) Pokračování PIHY bych bral, i když osobně mne mnohem víc "brala" taková ta malá setkání ve staré Rozmanitosti dole na Žižkově. ;)
Vymazat