15. května 2013

MOMENT: O SVĚTĚ PIVA BEZ MASA

Není to tak dávno, kdy jsem zde v příspěvku o Kosteleckém chmelovárku žehral nad omezeností gastronomie na pivních akcích a vůbec na všech pivních místech. Omezeností, která obvykle (čest výjimkám!) znemožňuje konzumaci nabízených jídel vegetariánům, o veganech nemluvě. O to více jsem se těšil na otevření nového podniku v Praze pod názvem "Moment", který v sobě měl, dle jeho vlastních slov, skrývat kavárnu a bistro, na jejíž chodu se podílí tým kamarádů a známých, nabídka bude pocházet pouze z čerstvých surovin od malých tuzemských dodavatelů a navíc bude - ano, 100% veganská. Proč o tom ale píšu na blogu o pivu? Nabídku kavárny totiž doplňují piva, která splňují vysoké nároky, jež si provozovatelé Momentu vytyčili.

 Vývěsní štít kavárny & bistra Moment.

Hledání vhodného dodavatele nakonec skončilo spoluprací se známou personou (nejen) českého pivního světa, Janem Kočkou, a tak hlavní nabídku tvoří piva z putovního pivovaru Nomád, doplněná pivy vařenými na zakázku pro pivotéku Pod ořechem v rámci její edice Holy Farm. Výjimečně by tento stálý sortiment, dostupný v lahvové podobě, měla rozšiřovat i piva z varnsdorfského pivovaru Kocour.

 Z interiéru.

Kavárnu, nacházející se ve stínu stromů v parku Svatopluka Čecha, ve Slezské ulici čp. 62 (Praha-Vinohrady) jsem navštívil za první měsíc provozu již dvakrát - při slavnostním otevření a podruhé dnes (a určitě ne naposledy). Podnik má příjemný světlý interiér (ve kterém se odráží práce architekta) i pěkně zpracovaný vizuál (ve kterém se pro změnu odráží práce grafika). Kromě posezení nabízí malý antikvariát s čítárnou, odpočinkovou zónu nebo dětský koutek. Osobně mi chybí pouze nějaká menší předzahrádka (ale prý je v plánu).

 Čtenářské zákoutí s miniantikvariátem.

O tom, jak mi nabízená piva chutnala, se rozepisovat nebudu (a není to ani náplní tohoto příspěvku, i když minimálně o pivech z pivotéky Pod ořechem bych rád jednou něco napsal). Z kompletního sortimentu, smluvně vařeného v pivovaře Vyškov (jako samostatné várky, nejedná se jen o jinou etiketou označený běžný Vyškov), nabízí v Momentu světlý a tmavý ležák a také ležák ochucený višňový.

 Kavárna je ideální k posezení (přímo) u piva.

Mně osobně ale mnohem více lákal Nomád a jeho světlá American Pale Ale "Easy Rider" nebo extra-silná černá India Pale Ale "Black Hawk" (v nabídce snad někdy doplňuje česká IPA "Karel", já jí tu bohužel nezastihl). Ceny piv se nacházejí v běžném průměru za podobnou nabídku - Holy Farm je nabízeno za něco málo přes třicet korun za půllitr, Nomád je odpovídajícím způsobem dražší (50 Kč za 0,5l). Určitě bych do budoucna ocenil doplnění sortimentu sklenic vhodných pro tyto druhy piv, neboť kavárna doposud disponuje pouze pivně nezajímavými sklenicemi pro nealko nápoje.

 Moment(ka) s Easy Riderem.

Nejsem si zcela jistý, zda tento příspěvek někoho osloví, ale budu rád, když se, stejně jako právě kavárna Moment, stane osvětovým vstupem do světa piva bez všudypřítomného masa. Bistro-kavárna je stále ještě v rozjezdu plném elánu a nadšení, a tak její smysl a kvalitu prověří až čas, spojený s vytvořením okruhu stálých návštěvníků, na kterých podobné podniky vždy stojí. Běžte to taky zkusit, věřím, že nebudete zklamáni. 

Milovníky piva můžu už nyní nalákat na jedno překvapení, které se do budoucna chystá a o kterém vím nejen od samotné provozovatelky podniku. Rozhodně se máte na co těšit! Víc ale zatím neprozradím,  někdy příště se určitě v nějakém dalším příspěvku na blogu Pivní Partyzán dozvíte víc. Věřím, že to bude už za Moment.

4 komentáře:

  1. Každý den slintám nad nabídkou Momentu co postují na fb...to je jedna z mála věcí na kterou se těším do ČR.

    OdpovědětVymazat
  2. To pivo je super. Hlavně černý Nomád 17°.

    OdpovědětVymazat
  3. panove neprestavate prekvapovat :-) moc se tesim, az se k vam podivam!!

    OdpovědětVymazat