14. května 2013

WORKSHOP DOMÁCÍHO VAŘENÍ PIVA

Na samém začátku to byl nápad kolektivu, jehož součástí je moje přítelkyně, který každoročně pořádá benefiční koncert mj. spojený s "tombolou příjemných služeb", v níž jsou nabízeny všemožné služby, spojené pouze jedinou věcí - jejich realizátorem musí být ten, kdo je nabízí. Vše samozřejmě v duchu DIY (Do It Yourself). Vzhledem k tomu, že domácí vaření piva do této kategorie bezesporu spadá, objevilo se, vedle lekce angličtiny, lékařské konzultace či rychlokurzu sebeobrany, v tombole i pět výherních lístků na Workshop domácího vaření piva pořádaného Domácím pivovarem Partyzán.

 Vše je připraveno. Na stole jsou ukázky sladů, chmelů a kvasnic.

Vzhledem k tomu, že se nakonec ozvali jen dva výherci (kteří mohli s sebou přivést ještě jednu osobu), pozvali jsme na workshop ještě několik přátel, o kterých jsme věděli, že je vaření piva nějakým způsobem zajímá, a v sobotu 11. května v ranních hodinách jsme se sešli v počtu osmi účastníků (+ tým domácího pivovaru) na místě akce.

 Šrotování sladu.

Celý workshop sestával ze dvou bloků. V prvním teoretickém byli jeho účastníci obeznámeni vůbec o tom, co to domácí vaření piva vůbec je a následně dostali kompletní informace o tom, jak s vařením začít, kde nakoupit suroviny (a také něco o nich), kde získat veškeré potřebné informace, kde nakoupit a jak si vyrobit potřebné zařízení apod. Druhá část workshopu byla již praktická - proběhlo kompletní vaření piva od šrotování, přes rmutování, scezování a chmelovar až po zakvášení zchlazené mladiny. Workshop jsme se snažili vést v poloodborném duchu, abychom informačně vyvážili rozpor mezi přístupy "uvařit pivo dokáže každý" a "uvařit pivo je náročný vědecko-technologický proces".

 Scezování - přelévání kalů po podrážení zpět do zcezovací nádoby.

Během odpoledního praktického bloku byla na závěr promítnuta prezentace s informacemi o hlavním kvašení, stáčení piva a jeho ležení, aby měli všichni účastníci jasnou představu, co se s pivem bude dít v dalších dnech a týdnech. Zcela na závěr byla připojena fotografie plánovaného výsledného piva. Pro náš workshop jsme zvolili klasický světlý ležák, jehož chuť je známá prakticky všem, a aby tak měli účastníci workshopu možnost porovnat výsledek naší společné práce s běžnou pivní produkcí.

 Scezovačka během vyslazovaní. V hrnci se
 zahřívá na chmelovar.

Celý workshopu se nesl v uvolněném a přátelském duchu, jeho účastníci se aktivně zapojili do všech stádií během vaření piva, takže vše šlo krásně od ruky. Samotné vaření piva bylo samozřejmě zpříjemňován konzumací piv, která účastníci donesli, a tak bylo možné porovnávat a povídat si i o těchto vzorcích. Vůbec se celý den nesl v rozhovorech nejen o domácím vaření piva, ale i o pivu obecně.

 Obrovský zájem o jeden kýbl. Důvod už si nepamatuji. ;)

Pro všechny účastníky navíc bylo připraveno stylové pohoštění, které sestávalo z výhradně veganských pokrmů vařených na pivu. Menu tak tvořila silná stoutová cibulačka, sójové maso v omáčce z brusinek a pšeničného piva s rýží, sladké zastoupil hruškový koláč z polotmavého ležáku a k večeři přišly vhod bramboráky, jejichž těsto tvořilo pivovarské mláto, které zbylo z vlastního vaření. Účastníci také mohli po celý den uzobávat z misek s mnichovským sladem, který je skvělou náhražkou čipsů či oříšků.

 Chmelový koláč na dně hrnce po whirpoolu a po stočení mladiny ke schlazení.

Pytlíček mnichovského sladu navíc dostali všichni účastníci jako malý dárek. Na konci června, kdy bude světlý ležák hotový, obdrží ještě žertovný certifikát o absolvování workshopu a samozřejmě několik vzorků piva, která jsme společně uvařili. Předání se pravděpodobně uskuteční v rámci společného setkání v některé z pražských pivoték a bude spojeno samozřejmě s dalším příjemným posezením u zajímavého piva.

 Zázemí s ochutnávkou piv i sladů.

Workshop domácího vaření piva po všech stránkách splnil svůj účel - spokojení jsme byli jak my, tak dle ohlasů zejména jeho účastníci, čehož si moc vážíme. Všichni byli nejen teoreticky a prakticky informováni o základech domácího vaření piva, ale navíc si odnesli i řadu nových informací o fenoménu piva vůbec. To nejpodstatnější, co celý den ale přinesl, a také důvod, proč jsme tuto akci vůbec pořádali, bylo příjemné strávení dne s přáteli u piva, spojené s přidanou hodnotou jeho DIY vaření.

 Deka na kvasícím pivu a také pozdrav pro všechny účastníky workshopu, jak dílo
 úspěšně pokračuje. ;)

Pokud jsem výše napsal, že jsme se workshop snažili vést v poloodborném duchu, abychom informačně vyvážili rozpor mezi přístupy "uvařit pivo dokáže každý" a "uvařit pivo je náročný vědecko-technologický proces", měl workshop určitě jeden hmatatelný výsledek. Jedna z účastnic na dotaz, zda někdo z přítomných vážně uvažuje, že by zkusil pivo sám uvařit, odpověděla: "No, my se na to chystáme už asi dva roky, ale po tom, co jsme viděli dnes, se na to asi vykašleme." Lepší poctu jsme dostat nemohli a i tato slova svědčí o tom, že workshop byl skutečně úspěšný. :D

Žádné komentáře:

Okomentovat