20. března 2013

KOSTELECKÉ CHMELOVÁREK 2013

O Kosteleckém Chmelovárku jsem se poprvé významněji dozvěděl loni od spolužáka z dálkového studia na SPŠPT Podskalská, Ivoše Hrdličky, který nám nadšeně vyprávěl o průběhu jeho loňského ročníku. Kostelecké Chmelovárek 2012, ač jsem na něj dostal pozvánku přímo do mailu mj. i od nejnadšenějšího laického propagátora domácího vaření piva, Luďka Gasseldorfera, mi připadal jaksi vzdálený a ztracený kdesi v úrodných nížinách moravské Hané. Vzhledem k tomu, že kvůli pivní návštěvě Saska na začátku loňského prosince jsem se ale nemohl zúčastnit pražského setkání domovařičů PIHA a vzhledem k tomu, že s Ivošem jsme na téma Chmelovárku zavedli řeč i letos, rozhodli jsme se strávit třetí březnový víkend na střední Moravě. Už nyní můžu říci, že jsme nelitovali.

V pátek odpoledne vyráží z Prahy společná posádka Domácího pivovaru Komár a Domácího pivovaru Partyzán směr Olomouc, konkrétně její vesnické předměstí Svatý Kopeček, známé nejen velkým areálem poutního barokního kostela Navštívení Panny Marie, ale od loňského ledna i provozem Svatokopeckého pivovaru, který vyrostl na domovařičských pokusech již zmiňovaného Ivoše Hrdličky. Po kratičké návštěvě ve Velkém Meziříčí v Malostránském pivovaru jsme tak předvečer Chmelovárku strávili ve velepříjemném prostředí Ivošova království. O jeho pivovaře napíšu jindy, tak snad jen, že jsme toho večera poprvé ochutnali jeho výborný zázvorový ležák (vařený dle receptury Oldřicha Kozy, sládka ze školního pivovaru na Podskalské).

 Varní souprava Svatokopeckého pivovaru.

Ráno jsme se, za krásného slunečného počasí, které však během dne několikrát přerušila nečekaná chumelenice, vydali do nedalekého Kostelce u Holešova. Plánovanou dopravu autobus MHD - vlak - autobus narušilo zpoždění vlaku a ujetí autobusu v Přerově, následně obratem vyřešené zařízením náhradní dopravy v podobě automobilu řízeného paní Přinosilovou - manželkou Aleše Přinosila ze sladovny v Záhlinicích, která nás do Kostelce dovezla, za což jí ještě jednou moc děkujeme.

Na rovinu přiznám, že jsem z Kosteleckého Chmelovárku měl trochu obavy. V živé paměti stále byla poněkud stresující atmosféra loňského setkání PIHA v Praze i podivné chování účastníků Táborských pivních slavností, o kterém jsem tu také psal - velké množství lidí popíjejících pivo na malém prostoru zkrátka a dobře nemusí vždy konat pouze dobrotu. Dochází k nepříjemným projevům opilství některých účastníků, k hrubému chování jeden k druhému ad. Nic takového se ale v Kostelci nekonalo. Celá akce se nesla v příjemném pohodovém duchu, vše fungovalo tak, jak mělo, přestože počet účastníků atakoval úplné obsazení sálu, kde se akce konala, všichni se k sobě chovali slušně a ohleduplně. Akce tak byla, kromě možnosti vyslechnout různé zajímavé a rozličné přednášky od laiků i odborníků a možnosti ochutnat řadu domovařičských piv točených i lahvových, skvělou příležitostí k setkání s podobně zaměřenými nadšenci z celé země i ze zahraničí (včetně telemostu na Kypr, odkud se do programu dne hlásili bratři Christos a Alexis Alexiou z domácího pivovaru Dvojče).

 Atmosféra na Kosteleckém Chmelovárku 2013.

Kostelecké Chmelovárek doplňuje i degustační soutěž domácích vzorků, do které můžou svá piva přihlásit všichni účastníci akce. Nejedná se o žádnou přísnou profesionální degustaci, ale o testování soutěžících piv více či méně poučenými laiky (jedním z degustujících byl i výše zmiňovaný Luděk Gasseldorfer), takže průběh degustace i její výsledky se nesou ve stejně pohodovém a uvolněném duchu, jako celá akce. Petru Měrkovi, pořadateli celého podniku, patří velký dík za skvělou organizaci a za celý příjemný den, který nepokazilo ani pár drobných zmatků v řazení vzorků v degustační soutěži či lehké protažení oficiálního programu. Jedinou výtku, která se ale netýká až tolik Kosteleckého Chmelovárku, jako českého pivovarnictví vcelku, jsou omezené možnosti stravování pouze v podobě masových výrobků. Vegetariáni a vegani mají smůlu, což je myslím škoda.

Co říci závěrem? Už nyní se těšíme na pátý ročník Kosteleckého Chmelovárku v roce 2014, konat se prý bude ve větších prostorách - a to je jen dobře, akce si stále zvětšující se zájem zaslouží. Věřme, že se i ve větším provedení udrží pohodový duch letošního ročníku.

5 komentářů:

  1. Dovolím si přidat vítěze letošního KCH v jednotlivých kategoriích:
    A (světlé, spodně kvašené bez rozdílu stupňovitosti) pivo Jelpl - Pavel Plhal,
    B (tmavé a polotmavé, spodně kvašené bez rozdílu stupňovitosti) pivo Tečovský beran - Jiří Stoklásek,
    C (svrchně kvašené bez rozdílu stylu) pivo Potštýn Red IPA - Jakub Sychra,
    D (ostatní - rauch, medové, chilli, ochucené atd. spodně kvašené) pivo Three Kings - Libor Antalek.
    Vzorků bylo lehce přes 60. Děkuju Petrovi a všem z Kosteláně za další fajn akci.

    OdpovědětVymazat
  2. A co třetí místa, ty si nedovolíš přidat? :-) Honza O.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třetí byl mj. nějaký polotmavý Šušťur z Přívozu, vše je na www.varimpivo.cz Podle kolegů z druhé party ochutnávačů poměrně povedený kousek. :-)

      Vymazat
  3. S tím bych se Honzo moc nechlubil:-). I.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I Ty, Mosquite? Vždyť jsi taky mezi nimi. :-)

      Vymazat