4. července 2013

LOTYŠSKO 2013. BACKGROUND

V březnu jsem tady na blogu vzpomínal na loňské krátké pivní zážitky z Lotyšska, které mne přivedly k myšlence se do této nejen pivně zajímavé země vrátit. Příležitost se naskytla letos v červnu, a tak jsme vyrazili na čtrnáctidenní výlet okolo teto pobaltské země, který byl na prvním místě určitě motivovaný zájmem o místní pivo, ale, jak jsem již napsal, Lotyšsko je velmi zajímavé i z jiných důvodů, a tak jsme očekávali velmi nabitý program. Nespletli jsme se.

 Historické budovy pivovaru v Bausce. Jedna z příčin, proč jsem se chtěl do Lotyšska
 vrátit.

Jak byl příjemně náročný celý úspěšný výlet, je nyní příjemně náročné i jeho zpracování do podoby blogu (i proto ta dlouhá pauza v publikování činí více než tři týdny, neboť jsem musel rozmyslet, jak vůbec to všechno, co jsme viděli, poznali a ochutnali sem zaznamenat). Na konci naší cesty je tak připraveno devět blogů, které tady budu průběžně zveřejňovat.


 Suvenýry pivovaru Valmiermuiža (který byl druhou příčinou návratu :D).

Ten první aktuálně čtete - shrnu v něm krátce, jak jsem se na cestu připravoval, kde jsem sháněl informace a jak byla naše cesta naplánovaná. O Lotyšském pivovarnictví, jeho historii a současnosti, o tom, kde se pivo v Lotyšsku kupuje, pije a jaká je jeho role ve společnosti a kultuře bude druhý a třetí příspěvek. Čtvrtý až osmý blog zachytí postupně jednotlivé Lotyšské kraje (v hranicích jejich historického dělení) - pivovarnictví a život okolo piva v nich.

 Vývěsní štít hlásá "Živé pivo" - aneb pivotéka na lotyšský způsob ve Ventspils.
 V odraze (s chmelem barevně sladěný) Pivní Partyzán. ;)

Přestože nechci, aby blog byl suchým cestopisem typu "přijeli jsme sem a sem a pak jsme jeli tam a tam", kraje popíšu postupně tak, jak jsme je navštívili (Riga, Vidzeme, Latgale, Zemgale a Kurzeme). Vzhledem k tomu, že považuji pivo za součást širšího celku zajímavostí a nikdy bych nikam nejel jen kvůli němu (a přijde mi líto, pokud to tak někdo má) a vzhledem k tomu, že jsem tu již dvakrát napsal, že Lotyšsko je velmi zajímavá země i z jiných hledisek, připojím na závěr každého příspěvku o jednotlivých krajích pár tipů na zajímavé výlety do okolí.

Poslední devátý, bonusový, blog bude spíše na doplnění (původně jsem ho ani nechtěl zařadit, ale nakonec mi to přišlo škoda). Najdete v něm seznam všech námi ochutnaných lotyšských piv a jejich krátké hodnocení a samozřejmě zdůraznění těch, která by cestovatel po Lotyšsku rozhodně neměl na své cestě minout. ;)

 Bylo skutečně z čeho vybírat (nabídka v jednom z rižských supermarketů).

Naplánování cesty dle jednotlivých pivovarů se zpočátku zdálo být, vzhledem k zásadní jazykové bariéře, nepřekonatelným problémem, ale nakonec vše bylo úplně jinak. Na internetu se mi podařilo najít skvělý blog pivního nadšence přímo z Lotyšska, který, ač samotný psaný v lotyštině, nabízel ke stažení kompletní  průvodce lotyšským pivovarnictvím z roku 2011 psaný anglicky, který se nakonec stal nenahraditelným pomocníkem při plánovaní cesty.

 Klasický obrázek z cest: deník, pivní průvodce a pivo (ve skle pivovaru Césu se skrývá
 světlý - a velmi dobrý - Bauskas Alus). Hostinec v rižském etnografickém muzeu.

Na internetu se jinak dalo najít i nejrůznější další info (zpravidla v lotyštině, aneb musel jsem odtušit, o co se jedná), angličtině (zejména různá hodnocení jednotlivých piv, blogy apod.). Na serveru Svět piva navíc v minulosti vyšly tři kratší články v češtině, které se pivem v Lotyšsku také zabývaly. V neposlední řadě jsem informace bral i ze stránek samotných pivovarů, které již mají obvykle i anglické či ruské mutace. Sesumírováním informací ze všech výše psaných zdrojů jsem vytvořil přehlednou mapu všech v současnosti fungujících lotyšských pivovarů, dle které jsem následně začal plánovat cestu a kterou sem dávám k dispozici jako doplněk pro všechny, kdo by se chtěli do Lotyšska za pivem taky vypravit.

 Přehledná mapa lotyšských pivovarů - základ našeho cestování.

Vzhledem k omezenému časovému programu bylo jasné, že ne všechno budeme moci stihnout, zároveň jsme chtěli ale ochutnat co nejvíce z lotyšské pivní produkce. Nakonec vše dopadlo tak, že některé kraje jsme museli zcela vypustit, a tak jsme věřili, že na piva z tamních pivovarů narazíme někde jinde (obvykle úspěšně). Obecně jsme se ale snažili pít piva z jednotlivých pivovarů v jejich oblasti, ideálně přímo pod komínem.

 Časně letní nálada u nefiltrovaného piva v pivovaře Brális (kraj Vidzeme).

Když píšu, že jsme chtěli ochutnat co nejvíce, upřesním, že naším objektem zájmu byla standardní produkce všech pivovarů a programově jsme se rozhodli vyhnout pouze marketovým pivům, či pivům levných značek v PET lahvích, které nepovažuji za charakteristické pro pivní kulturu žádné země. Naopak jsme se nebránili ochutnávce u nás v současnosti tolik oblíbených radlerů a piv míchaných s ovocnými šťavami, jejichž obliba dorazila i do pivně již také částečně globalizovaného Lotyšska. 

 Radlery z pivovaru Aldrais (Riga) na břehu nádherné říčky Abava v městečku Sabile.

Nakonec jsem (zdrojů bylo více) napočítal, že všech 15 v současnosti činných lotyšských pivovarů produkuje 100 druhů stálých piv (nepočítané sezónní záležitosti; číslo nemusí být přesné, webové stránky pivovarů uvádí i piva, která jsem za celou dobu neviděl ani jednou apod.; číslo skutečně není přesné, nezahrnuje pivovary, o kterých jsme neměli ponětí, např. v Daugavpils, pozn. 22. ledna 2014). Na závěr myslím můžu, ještě před tím, než si přečtete podrobnosti, uvést, že jsme nakonec ochutnali 85 druhů piv z 13 pivovarů a nejen v tomto směru se tak jednalo o určitě velmi úspěšný výlet. ;)

 Tumšais (tmavý) a gaišais (světlý) nefiltrovaný Brengulu Alus (pivovar Brenguli) v
 taverně v městečku Césis.

Další články k tématu Lotyšsko 2013:
Původní úvodník z loňského léta: Lotyšsko 2013. Background
Nový úvodník k seriálu: Lotyšsko 2013 reloaded
1. díl seriálu: Riga, Aldaris a paradoxy dějin
2. díl seriálu: Další nejen pivní zajímavosti v Rize a okolí
3. dil seriálu: Kraj národního parku Gauja
4. díl seriálu: To nejlepší: Brenguli a Valmiermuiža
5. díl seriálu: Pivně (téměř) pusté putování
6. díl seriálu: Zemgale není jen Jelgava a Rundále
7. díl seriálu: Krásnou krajinou a historickými městy Kurzeme
8. díl seriálu: Jáni, cesta domů a polský bonus

1 komentář:

  1. Jak se zpívá v jedné budovatelské písni (mírně upraveno): S tužkou v ruce, s ohněm v srdci, uhání vpřed (pivní) partyzán. :-) Hezký čtení!

    OdpovědětVymazat