4. června 2015

PIVOVAR NÁRODNÍ: NOVÉ NADĚJNÉ MÍSTO NA PIVNÍ MAPĚ STARÉ PRAHY

Celý úterní den jsem trávil v centru Prahy na jedné z akcí pořádaných Institutem pro památky a kulturu, o.p.s., který se zabývá obnovou a využíváním památek, ale také jejich financováním. A právě financování obnovy památek je věnována akce "Máme vybráno", jejíž již čtvrtý ročník se odehrál na tradičním místě, v působivém barokním refektáři kláštera dominikánů u sv. Jiljí na Starém Městě. Každý rok jsem využil obědové pauzy či podvečerní přestávky mezi konferenčním dnem a společenským večerem na to, abych zaskočil na jedno rychlé pivo. V uplynulých letech vždy na to stejné místo - však jsem to měl za rohem - ke Třem růžím. Letos mi však osud do cesty postavil jen den před tím otevřený nový pivovar na strategickém místě, a tak jsem se rozhodl změnit své návyky a prozkoumat tu novinku.

 Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Máme vybráno.

Ono je to možná přehnané tvrzení, o žádný pivovar se ve skutečnosti ještě nejedná, ale brzy už bude lépe. Pivovar Národní je zatím jen místem, kde se čepuje pivo uvařené jinde, obrandované vlastní etiketou. Zda se jedná o skutečně vlastní várku nebo pouze o jinak pojmenované pivo (vzhledem k tomu, že je pivo vařené v Kácově, nezdá se mi objem jejich varny s možnou výtočí zde zcela v rovné úměře a tím pádem věřím spíš druhé možnosti, ale těžko říci). Ve jménu pivovaru je explicitně řečeno, kde se nový pivovar nachází a až bude mít vlastní pivo, z mého pohledu se jedná o geniální tah. Tomu místu zkrátka nějaký podobný podnik chyběl. Vždy když jsem se tady potuloval, chyběly mi příležitosti, kam zajít na pivo. Tak, aby mi neprovětralo peněženku způsobem devastačním, aby na mne obsluha nekoukala jak na vetřelce, aby chuťový zážitek splňoval alespoň trochu standard. Kavárna Velryba mne nikdy moc nebrala, Krušovickou pivnici na Národní třídě (ano, fakt jsem tam chodil) mi zavřeli a všechny minipivovary na Starém Městě v sobě skrývaly minimálně jeden z nedostatků výše řečených.

 Pivovar Národní.

Bude to v Pivovaře Národní jinak? První letmé dotyky ukazovaly, že by šance být mohla. Obsluha korektní a neodměřená, cena piva, podávaného pouze do 0,4 l "půllitrů" na úrovni více než korektní (35 Kč). Je otázka, zda se nejedná jen o zaváděcí cenu a s vlastním pivem půjde nahoru, uvidíme, každopádně na tomto turisticky atraktivním místě zdražení předpokládám (je ale otázka o kolik? ;) ). Pokud by se nejednalo o nějakou pálku, chodil bych sem opravdu rád, i pro nádhernou velkou zahrádku pod vzrostlou lípou - takové v centru Prahy zoufale chybí.

 Pěkný interiér.

Přestože zahrádka i interiéry restaurace působily ještě nedodělaným dojmem, cítil jsem se tu dobře. Restaurace vyvedená v pěkném dřevě, moderní designy z tradičních materiálů mám rád. Pěkný výčep, velký gril součástí restaurace. Jo, tady se bude pít opravdu dobře. Navíc velmi pěkný a kompletně zpracovaný design materiálů - je vidět, že za novým podnikem stojí kapitál. Snad jen poznámka na okraj, síla je v detailech, a tak mne spíš pobavilo, že v tom dokonalém designovaném podniku se na podtáccích objevil překlep. ;)

 Stvětlý ležák?

A co pivo? Vznešeně a pro mne lehce odpudivě zvané "Czech Lion" je podáváno ve variantě světlá 11° filtrovaná i nefiltrovaná a k němu ještě filtrovaná polotmavá 13°. Za pivem stojí zkušený sládek Jaroslav Košťák, který svého času působil i v Průhonicích U Bezoušků, odkud je i současná varna na Národní a nakonec, pokud se nepletu, tak i jeden ze spolumajitelů pivovaru je totožný. Byli jsme tu opravdu jen na skok, doslova na jedno. Nefiltrovaná 11° byla nadstandardní. Výborně pitelný čistý ležák, ale na druhou stranu až možná trochu fádní. Vypil bych jich klidně deset, ale dnes si už nevybavuji nic, co by mne na něm zaujalo. Uvidíme, jak bude chutnat pivo uvařené tady, ale na uhašení žízně v horkých parných dnech v rozpálených pražských ulicích to bylo fajn.

 Nefiltrovaná světlá 11° na příjemné zahrádce.

Co dodat? Pivovar Národní je určitě zajímavý podnik, který může výrazným způsobem zahýbat s pivní mapou centra Prahy. Jen tak dál, určitě se rád vrátím, až bude navařeno "vlastní" a ta návštěva myslím rozhodne, jestli se sem budu vracet i nadále. Já věřím, že ano.

 Bude se kam možné ukrýt z letních rozpálených pražských ulic?

PS: Moje návštěvy v Praze jsou teď na jaře ještě hektičtější, než ty loni na podzim. Na pivo zajdu sice skoro vždy, ale obvykle tak, jako toto úterý - na skok a za roh. Stále se upínám do příštích časů, kdy se objeví nějaký klidnější den, ve kterém budu mít příležitost zajít někam, kam to již dlouho plánuji. Třeba do obnoveného a rozšířeného Dna Pytle. Tak dlouho jsem chtěl za klucíma (zdravím!) zaskočit na dolní Nové Město, až mi zavřeli a přesunuli se jinam. Věřím ale, že až ten klidnější den přijde, Dno Pytle bude prvním místem, kam zajdu v klidu posedět a pokecat - dlouho jsme se neviděli a hlavně co jsem slyšel, opravdu to stojí za to! ;)

3 komentáře:

  1. Díky za příspěvek. Vzhledem k tomu, že jsem tam byl předevčírem na obědě a včera skoro celý odpoledne:), doplním - jídlo prima, je vidět, že se snažej. Jídelák stručnej, ale na začátek provozu až překvapivě vyváženej, se mi zdá. Ceny na lokalitu příjemný. Ta nefiltrovaná 11 je nejlepší volba, filtrovaná je míň hořká a poněkud bezcharakterní. Polotmavý mi nejelo, je úplně chuťově plochý. Mimochodem, patřej pořád pod tu síť Colloseum, takže se tam dá využít ta jejich Bakarta (nebo si ji tam rovnou za pade pořídit). Na to pak máte každý druhý pivo zdarma, neni to jakkoli podmíňený. Takže, aniž bych chtěl bej vychcánek, pivo za 17,50 je fakt dobrá nabídka. Jsem zvědav, jak dlouho jim to vydrží.
    Joab

    OdpovědětVymazat
  2. Coloseum, cafra.
    J.

    OdpovědětVymazat
  3. Atrapa pivovaru!
    Co to sklo na pivo,JEŽIŠ kde to jsme, v It?..Pořád si připadám jako čech,tak co to má být? Myslím,že ten kdo podnik zařizoval vůbec nemá páru co od podniku chce.. Je vedení vůbec z oboru? Nebo jim pizzerie, kterou si v ČR otevřel každý trouba přijde
    stejná jak PIVOVAR?..Takže opravdu tento podnik příšte ne. Jako lidé,kteří
    pracujeme v gastro.řadu let ,nás podnik pěkně odradil od další návštěvy.

    OdpovědětVymazat