2. dubna 2013

ZA PIVEM A VÁNOČNÍ ATMOSFÉROU DO ŘEZNA

Bavorské Řezno (německy Regensburg) je jedním z těch zajímavých německých měst, do kterých může český cestovatel bez problémů dojet vlakem na jednodenní výlet v rámci akční nabídky Českých drah SONE+DB. Mezi Prahou a Řeznem jezdí navíc přímá spojení, na jednodenní návštěvu přímo ideální (cca v 5 hodin ráno z Prahy s cestovní dobou cca 4 hodiny a zpět po 18. hodině). Zvláště zajímavá je návštěva města v adventním čase, kdy zde na několika místech probíhají vyhlášené vánoční trhy, které umožňují spojit nasátí neopakovatelné vánoční atmosféry bavorského města s prohlídkou nevyčerpatelné nabídky historických zajímavostí, které Řezno nabízí. 

Co víc, Řezno navíc nabízí návštěvníkům čtyři restaurační minipivovary (každý zcela jiný) a jeden pivovar průmyslový (Bischofshof, široká nabídka jeho piv je ve městě běžně k dostání v hostincích i obchodech). Vzhledem k tomu, že čas návštěvy je omezen příjezdem a odjezdem vlaku, není možné v klidu stihnout, společně s prohlídkou města a vánočních trhů, návštěvu ve všech těchto zařízeních najednou. Nedalo se nic dělat, Řezno jsem "musel" navštívit dvakrát - v prosinci 2011 a 2012.

 Historické památky Řezna: Katedrála sv. Petra a solnice z Kamenného mostu.

V podstatě všechny vánoční trhy se, stejně jako restaurační pivovary (jednotlivě je zmíním níže), nachází přímo v centru města nebo v jeho bezprostředním okolí. Vzhledem k tomu, že z vlakové stanice je to do  historického centra jen pár desítek metrů, při obou návštěvách moje kroky vedly nejdříve k jeho rámcové prohlídce a až následně do některého z místních malých pivovarů. Dominantu města tvoří gotický (resp. novogotický) chrám sv. Petra, v jehož okolí se nachází další památky (Porta Praetoria, Alte Kapelle, Römerturm a další) a samozřejmě spleť uliček a náměstí, mezi kterými se na náměstí Neupfarrplatz nachází asi největší místní vánoční trh Christkindlmarkt, kde se dá dostat tradiční svařené víno v rázovitých hrnečcích.

My jsme v Regensburgu ale hlavně kvůli pivu, a tak se přesunujeme na nábřeží Dunaje, míjíme budovu obří solnice a přecházíme po Kamenném mostě z 12. století (jedné z nejvýznamnějších historických památek města) do čtvrti Stadtamhof, ve které stojí objekty někdejšího špitálu Katharinenspital, v jehož zahradě se koná jeden z menších vánočních trhů (asi můj nejoblíbenější) a hlavně se v jeho budovách nachází tradiční pivovar, příznačně pojmenovaný Spital. Pokud město navštívíte v sobotu (moje zkušenost), doporučuji stihnout návštěvu vkusné restaurace pivovaru, s výhledem na řeku a historické panorama města, už před obědem, kdy se restaurace zaplňuje do posledního místečka.

 Někdejší špitál na předmostí Kamenného mostu s pivovarem a vánočním trhem.

Scénář obou mých návštěv v pivovaře Spital byl téměř totožný, a tak jsem, během rychle se zaplňující restaurace, za svitu prosincového poledního slunce nad katerdálou sv. Petra, ochutnával ze zdejší nabídky. V točené podobě je standardně k dispozici Helles, Dunkels, Weizen a Dunkel Weizen, který mi ze všech piv chutnal asi nejvíce (ale všechna jsou na vysoké úrovni). Pivovar má i sezónní nabídku a stáčí i do lahví (včetně nealkoholického piva, neochutnáno).

 Prosluněný Weizen z pivovaru Spital.

Zbylé místní pivovary se nacházejí na druhé straně řeky, v uličkách starého města. Pro vánoční návštěvníky je ideální za mostem zatočit doprava do ulice Goliathstrasse, po které se záhy dostanou na náměstíčka Kohlenmarkt a Haidplatz, kde se nachází trhy uměleckých řemeslníků. Poté, opravdu již nedaleko, se pak nachází další plácek - Arnulfplatz, kterému vévodí žlutý měšťanský dům, zdobený charakteristickými zelenými okenicemi, patřící rodinnému pivovaru Kneitinger.

 Budova rodinného pivovaru Kneitinger.

Pivovarská restaurace v sobě skrývá vše nejlepší, co bavorské pohostinství může nabídnout. Jako první návštěvník vstupuje do dlouhé chodby, která je lemována v přední části jen místy na stání, praktickými pro ty, kdo jen zaskočí na jedno rychlé pivo a nechtějí hledat volné místo v neustále beznadějně zaplněné pivnici. Vlastní velmi útulné místnosti restaurace jsou obloženy tmavým dřevem a krojované servírky donášejí hostům piva ve velkém v drátěných držácích. Volné místo najít je opravdu komplikované, ale když se zadaří, můžete si objednat z nabídky světlý Pils, tmavý Dunkels a v zimním čase i velmi dobrý, velmi silný ale i velmi pitelný tmavý Bock.

 Všudypřítomný kozel v pivovaru Kneitinger.

Při obou mých cestách do Řezna jsem čas po návštěvě pivovaru Kneitinger využil k obdivování historických památek v západní části historického jádra, na které pomalu začínala padat zimní tma. Vzhledem k ubíhajícímu času jsem se tak potom musel rozhodnout, který ze zbývajících pivovarů si vyberu. Při první návštěvě mé kroky zamířily do Schwarze-Bären Strasse, nedaleko hlavního trhu Neupfarrplatz, kde stojí příznačně pojmenovaný Weiss Braühaus s dvoupatrovou, dřevem obloženou, pivovarskou restaurací. Pšeničné pivo nabízejí ve světlé i tmavé variantě a zejména klasický Weizen byl jedním z nejlepších, které jsem kdy pil. Nabídku doplňuje v Bavorsku klasický Helles a Dunkels.

 Weizen a Dunkels ve Weiss Bräuhaus.

Poslední z malých pivovarů, které lze ve městě navštívit, se nachází v jihozápadním konci historického jádra, jmenuje se Fürstliches Brauhaus a ponechal jsem si ho jako třešničku na dortu při své druhé návštěvě v Řezně. Pivovar je v držení knížecí rodiny Thurn und Taxis, které patří i nedaleký zámek - pivovar je vybudován v objektu někdejších koníren a kočároven. Přestože se nachází v podobně exponované lokalitě, není žádným nablýskaným lákadlem pro snoby a pivní nabídku zde může ochutnat i zcela průměrný návštěvník. Oproti předchozím pivovarům působí sice interiér restaurace ve Fürstliches nejméně útulně - na vině je její velikost, včetně vysokých stropů, ale jinak je ale prostor zařízený vkusně a v pozdním odpoledni nabídl zasloužený klid. Restauraci dominuje velký výčep naproti vchodu a měděná dvounádobová varna, ve které se standardně vaří Helles, Dunkels a Weizen a samozřejmě sezonní speciály.

 Výčep pivovaru Fürstliches Brauhaus.

Vzhledem k omezenému času jsme v točené podobě ochutnali pouze Weizen a Dunkels (obě piva výborná) a na doma pak zakoupili Helles a tmavý silný Doppelbock "Postmeister", stočené do velmi pěkných litrových lahví s patentním uzávěrem (zejména Doppelbock byl příjemným společníkem u vánočního stromečku). Během posezení v pivovarské restauraci v někdejších zámeckých konírnách začal na město konečně padat sníh a nádvoří pivovaru nám při odchodu nabídlo nejkrásnější vánoční atmosféru, za kterou jsme do Regensburgu jeli - před rozsvícenými okny restaurace bílý sníh dopadal na instalovanou vánoční výzdobu a zaparkovaný poštovní vůz s nápisem "BIER POST".

 Vánoční atmosféra na nádvoří pivovaru Fürstliches Brauhaus.

Díky výbornému dopravnímu spojení stojí za to Regensburg určitě navštívit. Pokud navíc máte rádi poklidnou vánoční atmosféru, preferujte ho v adventním čase před jinými německými městy, která pořádají více známé vánoční trhy. I přes stále vzrůstající turistickou oblibu zůstávají ty Řezenské stále na únosné úrovni a například trh v zahradě pivovaru Spital má i dnes téměř venkovskou atmosféru. Pokud byste ale měli po celém dni lidí, motajících se kolem stánků s botičkou se svařeným vínem v ruce, opravdu dost, zkuste se uchýlit do bezpečí některého z místních pivovarů - nabídka je opravdu široká a zklamán nemůže být snad nikdo.

Žádné komentáře:

Okomentovat