30. dubna 2013

OPRAVENÝ PIVOVAR V KYNŠPERKU NAD OHŘÍ JE NOVÝM TURISTICKÝM LÁKADLEM MĚSTA

Do západočeského Kynšperka se po 61 letech navrátila výroba piva. Areál tamního chátrajícího pivovaru, uzavřeného v roce 1951 a využívaného jako sklady, zakoupila firma Absolut Active s.r.o. Praha, jejíž spolumajitel a jednatel Sergej Černičkin se rozhodl obnovit nejen tradiční výrobu piva, ale zrekonstruovat i celý komplex bývalého pivovaru (včetně sladovny) a vybudovat v něm turisticky atraktivní víceúčelové centrum Kynšperský pivovar.

 Vzorně opravený areál Kynšperského pivovaru. Zdroj: naphotography Novotný Aleš.

Várečné právo mělo město Kynšperk od roku 1595, roku 1620 byl pak postaven nový pivovar se sladovnou. Jeho archaický provoz byl radikálně přebudován v druhé polovině 19. století poté, co se stal majetkem rodu Haasů z Hasenfeldu. Byla zmodernizována a rozšířena technologie a pivovar byl vybaven strojním provozem, přestavěna byla i sladovna. Svůj odbyt zvyšoval i díky napojení Kynšperka na železnici. Zásadní přestavba, která pivovar proměnila takřka do dnešní podoby, proběhla na přelomu 19. a 20. století. Budovy byly sjednoceny ve stylu středoevropského průmyslového slohu. Zmodernizováno bylo i strojní a technologické zařízení.

Přestože byl provoz pivovaru modernizován i v době první republiky (instalace stáčecí linky ad.), byl krátce po druhé světové válce zastaven. V roce 1945 byl konfiskován jako nepřátelský majetek, poté předán do správy ONV Sokolov, aby bylo roku 1951 rozhodnuto o jeho zrušení. V prostoru pivovaru byly vybudovány sklady, avšak historicky cenný areál postupně chátral. Změna nastala až po šedesáti letech, kdy byl celý zakoupen zmíněnou firmou Absolut Active s.r.o. Praha, která se rozhodla v něm vybudovat nový malý pivovar o kapacitě 5000 hl ročně (s možností rozšíření), restauraci, hotel, wellnes a relax centrum. To vše společně s kompletní rekonstrukcí pivovarského areálu.

Osvícený Sergej Černičkin oslovil před stavební akcí památkáře a historiky, aby prováděná rekonstrukce vrátila pivovaru jeho původní vzhled a barevnost fasád. Rekonstrukce byla dokončena v roce 2013, a do Kynšperka nad Ohří se tak vrátila výroba piva, nově pod značkou Kynšperský zajíc. Obnovený pivovar má mít však širší dosah - kromě zaměření na ruskou lázeňskou klientelu se rekonstruovaný areál může stát vyhledávaným turistickým cílem i centrem místního života. O jeho významu hovoří i společné plány majitele a představitelů města v podobě vybudování vycházkové trasy k zrekonstruované dřevěné lávce, která je evropským unikátem, či společný postup při úpravách okolí pivovaru.

Článek původně psán pro server PROPAMÁTKY, který se zabývá obnovou a financováním památek.

Žádné komentáře:

Okomentovat