23. července 2013

SVATBA V PIVOVAŘE

Jestli mají čtenáři blogu pocit, že v posledních týdnech jsem neaktualizoval blog tak často, jako byli v předchozích týdnech zvyklí, omlouvám se jim. V životě Pivního Partyzána proběhla tuto sobotu významná životní událost, která pochopitelně zapříčinila nedostatek času na psaní (a vím, že se mi hormadí resty). Nebyl by to ale Pivní Partyzán, aby i tato událost nesouvisela s pivovarnictvím. Další příspěvek blogu je tak na téma ryze osobní, ale na tento blog zkrátka patří.

Téměř okamžitě poté, co jsme se rozhlodli pro tento důležitý životní krok, bylo jasné, že bychom chtěli (pro náš společný zájem o pivo, pivovarnictví, industriální stavby a krásná místa), aby se tento náš významný den odehrál v některém z našich pivovarů. Rozhodování bylo krátké a velmi brzy jsme měli jasného favorita - Únětický pivovar. Pro něj, kromě ryze praktických důvodů (dojezdová vzdálenost pro naše rodiny, blízkost Prahy apod.), hovořil i fakt, že Únětický pivovar byl místem našeho prvího společného výletu, a tak hraje v našem životě i symbolickou roli.

Uspořádat svatbu v pivovaře není žádná legrace. Odmítli jsme se smířit s představou, že bychom měli v tak krásném místě odbýt pouze oběd a oslavu a od samého začátku jsme počítali s tím, že se v pivovaře odehraje celý svatební den i s obřadem. Po zkontaktování zástupkyně matriky Horoměřice (pod které Únětice spadají) začaly měsíce úředních řešení, neboť bylo potřeba, kromě standardních postupů, schválit svatební obřad na jiném místě, než je obvyklé. To pivovar rozhodně byl, dle slov velmi ochotné a velmi sympatické paní matrikářky v pivovaře oddávali poprvé.

Všecho nakonec na úřadě dopadlo dobře a svatbě na nádvoří Únětického pivovaru nic nebrálilo. Vlastně jen "drobnosti": doladit všechny podrobnosti přímo v pivovaře, připravit celý svatební den tak, aby byli všichni spokojení a samozřejmě začít zvát svatební hosty. ;)

Měsíce příprav vyvrcholily krásným slunečným svatebním dnem, který celý proběhl přesně podle našich představ. Industriální kulisa pivovarských budov byla důstojným svědkem obřadu, který se následně přelil do slavnostního oběda v prostoru někdejších nádherných sladovnických humen a poté oslavy v pivovarské stodole.

Pivní Partyzánka a Pivní Partyzán se tak rozhodli nastoupit společnou cestu životem na možná netradičním místě, které je ale pro náš společný život po všech stránkách symbolické. Stejně symbolicky vnímáme i skutečnost, kterou náš obřad dokázal. Pivovar může být (a je) důstojným a kulturním místem pro podobnou událost. Přesně jako my vnímáme i celé pivovarnictví a pivo samotné jako součást kulturního a duchovního celku.

Všem svatebním hostům, všem, kdo nám s přípravami a průběhem svatby pomohli a samozřejmě zástupcům Obecního úřadu Horoměřice, patří ještě jednou náš veliký dík. Ten bezesporu patří i Únětickému pivovaru a všem jeho zaměstnancům za vstřícnost, spolupráci a bezchybnou přípravu celého svatebního dne. Bylo to (skutečně!) neopakovatelné.

 Novomanželé Partyzánovi: a je to před námi. ;)

2 komentáře:

  1. Gratulujeme a posíláme pozdravy od polsko-českého pivniho párů z Berlína.
    Skvělý blog!

    PS. My měli jsme svatbu v Kolibě v Litomiericach :)

    OdpovědětVymazat