24. dubna 2014

VE FRÝDLANTĚ SE OPĚT VAŘÍ PIVO!

Budu se asi zřejmě opakovat, ale už jsem si zvykl, že pokud se tady na blogu opakuji, jedná se pouze o příjemné a nebo zajímavé věci. A tohle psaní bude bezesporu příjemné, a věřím, že i zajímavé.

 Rekonstrukce první části Zámeckého pivovaru Frýdlant spěje do finále.

Včera odpoledne se po 65 letech opět objevil kouř nad komínem Zámeckého pivovaru ve Frýdlantě. Respektive, on to nebyl kouř, ale pára a nebyl nad komínem, ale nad párníkem varny nového minipivovaru, ale o to asi tolik nejde. Včera proběhla v pivovaře jalová várka a pivovar tak může zajet na ostrý režim - první pivo z Frýdlantu tak bude k ochutnání v druhé polovině června při slavnostním otevření pivovaru.

 "Kouř nad komínem" aneb "pára nad varnou".

Po více než dvou letech se tak splnil sen Máry Vávry. Filantropa, nadšence, ale hlavně srdcaře a skvělého člověka, který si tehdy, v nepochopení snad všech kolem sebe, usmyslel, že opraví totálně zchátralý frýdlantský pivovar a obnoví tady vaření piva. Tento týden, po náročné dlouhé rekonstrukci, dodávkách technologie a v posledních měsících i po hromadě úředních jednání, zakončených minulý týden povolením od celníků, tak vstoupila jeho vize do dalšího stádia.

 Spokojený Mára Vávra na varně nového minipivovaru.

Mapa minipivovarů České republiky tak byla, na pivovarsky zatím stále poměrně chudém Liberecku,obohacena o další místo. Věřím, že pivo si najde cestu k lidem nejen na Liberecku a Frýdlantsku, ale i v celé zemi. Stabilně bude na čepu na několika místech v Liberci i ve Frýdlantě. Přímo v pivovaře sice zatím vlastní restaurace není (je do budoucna v plánu), ale brzy budou mít návštěvníci možnost pivo ochutnat v aktuálně budované "ochutnávkové místnosti" a nebo si ho domů odnést stočené do lahví.

 Otevře se okno zapomenuté frýdlantské minulosti směrem ke světlé budoucnosti?

Márova vize se však od začátku neomezovala pouze na pivovar, ale i na aktivní využití celé jím vlastněné části pivovarského areálu. Vedle nové varny se v prostorách starých spilek a někdejší varny buduje školící středisko, které by mělo být otevřeno ještě letos a které, kromě jiných školení, bude nabízet i možnost rekvalifikačních kurzů v oboru pivovarnictví.

 Zde již brzy vznikne konferenční centrum.

Nad školícím centrem, v prostoru původních sladových půd, pak vyrůstá velkoryse koncipovaný konferenční sál, který by měl být využívaný nejen na nejrůznější konference a setkání, ale i na kulturní akce. Kulturním akcím by mělo sloužit i venkovní pódium na pivovarském dvoře. Zámecký pivovar ve Frýdlantě by se tak mohl stát i kulturním centrem a zázemím celého města. Navíc s možností využití turistického ruchu - hojně navštěvovaný zámek Frýdlant je doslova na dohled.

 Frýdlantský zámek nad řekou Smědou v pohledu od pivovaru.

Nezbývá, než věřit, že se pivovar ve stále se zhušťujícím minipivovarském segmentu neztratí a jeho pivo Albrecht si najde cestu jak do pivnic a restaurací, ale i na Váš stůl. Uděláme pro to všechno. ;)

11 komentářů:

  1. Gratuluji. Je to heroický výkon a věřím, že na něj historie nezapomene. Dej Bůh štěstí! Rosťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rosťo, samozřejmě jsi zván na slavnostní otevření! Dám vědět, až bude jasný termín - ber to, prosím, jako mou omluvu za to, že jsme se zase nedostali na to pivo. Je to se mnou těžké. :-/

      Vymazat
  2. Velmi potěšitelné a povzbudivé! O to víc se těším v srpnu do Frýdlantu na 31. Letní jazzovou dílnu Karla Velebného. Po jazzové šichtě si pracující nějaký ten džbánek zaslouží a jistě ho s chutí vypijí. Aleš Benda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme za podporu, věříme, že Vám Albrecht zachutná. ;)

      Vymazat
  3. Gratuluji Michale, slyšel jsem něco o novém sládkovi ve Frýdlantě.
    Frýdlantem jsem projižděl se zastávkou u pivovaru před několika lety. A nyní bude důvod opět zavítat do tohoto malebného kraje.
    Dej Bůh štěstí.

    Roman

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romane, Tvou gratulaci vyřídím Márovi Vávrovi, za to, co pro Frýdlant a jeho pivovar udělal si jí určitě zaslouží. Má můj neskonalý obdiv. Zprávy o sládkovi jsou pravdivé, budu se určitě těšit brzy na viděnou. (ať už ve Frýdlantě, nebo kdekoliv jinde u dobrého piva :) ). A samozřejmě díky!

      Vymazat
  4. Hezky pěkně, ať se dílo daří. Budu se těšit nejenom na pivo, ale také na posezení s frýdlantskými v historickém pivovaru, jehož historii snad někdy blíže prozkoumáme...
    Milan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme moc! Milane, určitě pošlu pozvánku na otevření pivovaru - bude někdy na konci června. Těším se na viděnou. M.

      Vymazat
  5. Velmi zajímavý projekt....
    Jaká byla návštěvnost v sobotu 19. července??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. :)

      Návštěvnost byla velmi sympatická. Během dne se v pivovaře protočilo určitě přes tisíc lidí.

      Vymazat
    2. To se dá lehce zjistit...
      Kolik prodaných vstupenek, tolik návštěvníků.

      Vymazat