29. listopadu 2013

VÁNOČNÍ EXPERIMENT V DOMÁCÍM PIVOVARU PARTYZÁN

Aktuální várka v našem Domácím pivovaru Partyzán, během které píšu tento příspěvek, je výsledkem prolnutí "vánoční" tradice pivovaru, netradiční inspirace, chuti experimentovat, fascinace chutí pšeničných piv a vůní amerických chmelů a potřeby spotřebovat zbylé suroviny.

Vánoční pivo vaříme každým rokem a to letošní bude již čtvrtým kouskem. Dokonce úplně první várka pivovaru byla načasovaná tak, aby pivo doleželo právě na Vánoce. Od samého začátku jsme také experimentovali se styly. V prvním roce, víceméně náhodně, byl zvolen velmi hořký Düsseldorfer Alt, zatímco v roce druhém zvítězil velmi těžký a silný Weizenbock, s výraznou chutí hřebíčku a banánů. V loňském roce jsme se vrátili k hořkým pivům v podobě polotmavého American India Pale Ale. Co ale uvařit letos?

 Etiketa loňské vánoční American India Pale Ale (ochutnávaná ovšem na jaře).

Během zářijové návštěvy v Berlíně jsme v minipivovaru či spíše mikropivovaru Vagabund Brauerei, který je vyhlášení nejrůznějšími experimenty nezapadajícími do konzervativní německé produkce, ochutnali jejich Hoppy Weizebock, nazvaný také Sun Wheat. Jednalo se o silný, ale velice dobře pitelný polotmavý Weizenbock, zhusta nachmelený americkými aromatickými chmely, jmenovitě odrůdami Cascade a Summit, které pivu dodávaly příjemné ovocné aroma, přebíjející jeho Weizenový charakter. Pivo nás uchvátilo a rozhodli jsme se, že něco podobného musíme taky někdy zkusit uvařit.

 Sun Wheat v berlínském minipivovaru Vagabund.

A proč ne zrovna na Vánoce? Proč by nemohla vzniknout naše zimní varianta podobného piva? Kombinace aromatických chutí, které produkují weizenové kvasnice a aromatických vůní amerických chmelů je dle nás dokonalou souhrou pro dlouhé vánoční večery. Zároveň jsme tak zkombinovali tradici vánočních piv z minulých let. Do karet nám nakonec hrál i nedostatek času, který předurčil svrchní kvašení a nedal ani moc příležitostí k nákupu surovin a vymýšlení. Nezbývalo nic jiného, než využít ty, které jsme měli doma.

Rmutujeme tak kombinaci světlého pšeničného (55%) a mnichovského (45%) sladu. Dílo bude hluboce prokvašené kvasinkami svrchního kvašení Safbrew WB-06, které pivu dodají výrazné esterové chutě, ideální k posezení u vánočního stromečku. Tím pravým vánočním kořením ve stylu Domácího pivovaru Partyzán ale bude dávka našeho oblíbeného amerického aromatického chmele Cascade, přidaného jak do chmelovaru, tak zejména ve velkém množství ke studenému chmelení na ležení přímo do lahví. Na konci cesty tak bude výsledek v podobě partyzánského Extra Hoppy Dunkelweizenu.

 Etiketa našeho připravovaného vánočního piva 2014: Extra Hoppy Dunkelweizen.

Příspěvek o našem nejnovějším experimentu píšu raději již takto v čase jeho várky s obavou, že o Vánocích by nebylo o čem psát. Snad ale dá bůh štěstí a - pravděpodobně na facebookových stránkách Domácího pivovaru Partyzán - se objeví zpráva o tom, jak nakonec dílo dopadlo.

5 komentářů:

  1. Čte se to krásně. Jen chybí informace o tom, kde a kdy to půjde oddegustovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rostíku, to je tajná informace, kterou se včas dozví pouze Ti, pro které bude tento vánoční experiment určen ... očekávej okolo Vánoc můj telefonát! ;)

      (a moc děkuju za krásný článek na Pivním.infu, včera večer jsem si ho přečetl jedním dechem na dobrou noc!)

      Vymazat
  2. Jedním dechem? Takže nejen partyzán, ale zjevně i trénovaný potápěč:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Párkrát jsem, ponořen do čtení, zalapal, ale Rostíkův styl zkrátka nedovoluje zbytečné výstupy nad hladinu. ;)

      Vymazat
    2. Jojo...
      Já mu navíc při čtení drobně závidím i účast na té parádní akci.

      Vymazat